Uro i videnskabsetiske komitéer: Fire forpersoner siger op i protest

Fire formænd for etiske komitéer i Region Hovedstaden, der skal godkende sundhedsforskning, siger op i protest. Det er sidste udvej for at gøre opmærksom på problemer med forskelle i vederlag, mener de.

Sundhedsvidenskabelig forskning skal godkendes i de etiske komitéer, men nu har fire ud af i alt tolv formænd for de regionale komitéer sagt deres job op i protest.
Sundhedsvidenskabelig forskning skal godkendes i de etiske komitéer, men nu har fire ud af i alt tolv formænd for de regionale komitéer sagt deres job op i protest.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Region Hovedstaden skal lede efter nye forpersoner til fire af sine seks regionale videnskabsetiske komitéer. I fire af komitéerne har forpersonerne nemlig sagt deres job op i protest over for ulige honorar og forskelsbehandling.

Komitéerne skal godkende al sundhedsvidenskabelig forskning for at sikre, at der tages hensyn til patienternes rettigheder, ve og vel.

Men forpersonerne for fire af de regionale komitéer siger nu op, fordi de ifølge dem selv oplever en for stor forskel på lønningerne imellem dem, og medlemmerne af de statslige videnskabsetiske komitéer under Sundhedsministeriet.

"Jeg er virkelig ked af at skulle slippe det her arbejde, for det er vigtigt for forskningen og for patienterne. Men jeg ser ingen anden udvej," siger Lone Graff Stensballe, forperson for formandskabet for de seks regionale videnskabsetiske komitéer i Region H. Hun er samtidig en af de fire ud af seks komitéforpersoner, som har valgt at fratræde per 27. april 2024.

Det videnskabsetiske komitésystem

Der er i alt 16 etiske komitéer.

Der er 12 regionale videnskabsetiske komitéer.
Seks i Region Hovedstaden, Region Sydjylland og Region Midtjylland har hver to, og Region Sjælland og Region Nordjyllad har hver en.

Under Sundhedsministeriet er der fire komitéer, som alle er nationale.
Tre videnskabsetiske medicinske komitéer, som tager sig af forsøg med medicinsk udstyr og kliniske lægemiddelforsøg.

En national videnskabsetisk komité, som tager sig af forsøg med særligt komplekse problemstillinger. Den nationale komité er også klageinstans for de andre komitéer.

Ifølge hende handler opsigelsen ikke om lønnens størrelse i sig selv. Det handler om, at der er forskel på lønnen mellem medlemmer og forpersoner for de etiske komitéer, der er nedsat af regionerne og de nationale komitéer, der er nedsat af Sundhedsministeriet.

"Dette er vores allersidste mulighed for at gøre opmærksom på, at der på dette område er et brud på princippet om lighed i den offentlige forvaltning, og at man risikerer at gøre de regionale etiske komitéer til B-hold," siger hun.

Lønforskellen giver ikke mening, da arbejdets kompleksitet og mængde er den samme i alle komitéerne, siger Lone Graff Stensballe, der udover komitéarbejdet er professor i pædiatrisk vaccinologi og infektionsepidemiologi på Rigshospitalet.

"Ingen har anfægtet påstanden om, at arbejdet er lige, når vi har fremført den. Og derfor er det efter vores opfattelse en ulovlig forskelsbehandling ifølge forvaltningsloven, når det arbejde ikke bliver lønnet lige," siger hun.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forskning

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024