Venstre-ordfører: Fondsstøtte var en nødløsning

Kulturministeriet har fundet 10 millioner kroner ekstra til det digitale leksikon lex.dk, som ellers stod til at få halveret sin finanslovsbevilling. De private fonde, som har skudt penge i leksikonets drift, var kun nødløsning, siger Jan E Jørgensen (V)

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Mikala Satiya Rørbech

Det fondsstøttede online leksikon lex.dk har i 13. time fået en ekstrabevilling, der sikrer leksikonets drift. Pengene er fundet på tværs af tre ministerier - Kulturministeriet, Børne- og Undervisningsministeriet samt Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Dermed er usikkerheden om det digitale leksikons fremtid foreløbigt elimineret. Det stort anlagte digitale leksikon lex.dk stod ellers til at få halveret sin finanslovsbevilling fra de planlagte 20 millioner til 10 millioner årligt.

Nu, hvor statsmidlerne til drift af leksikonet alligevel er på plads, betegner Venstres kulturordfører, Jan E. Jørgensen de private fondsmidler, som i praksis holdt hånden under leksikonet som en midlertidig nødløsning.

”Fonde giver støtte til anlægsudgifter og projekter, men nærmest aldrig til driften, og driftsstøtten var således en midlertidig nødløsning,” siger han.

Augustinus Fonden og Louise Hansens fond har begge bevilget støtte til lex.dk. Tilsammen har fondene givet over 10 millioner til brug fra 2022 til 2026.

I Aage og Johanne Louis-Hansens fond glæder man sig over afklaringen.

”Fonden finder, at lex.dk er en særdeles vigtig platform i en dansk demokratisk sammenhæng. Mere end nogensinde er der brug for et sted, hvor man som borger kan have tillid til sagligheden af de oplysninger, man søger,” siger fondsdirektør Christine Wiberg-Lyng.

Fonden har bevilget i alt 7,45 millioner kroner til lex.dk som er øremærket dels til indholdsproduktion dels udbredelse af kendskabet til og brugen af lex.dk frem til 2026

I en tid, hvor flere og flere henter deres viden fra mere eller mindre underlødige hjørner af internettet, er der mere og mere brug for et troværdigt, forskningsbaseret leksikon

Jan E. Jørgensen (V)

Og fondsdirektøren er enig i behovet for et stort løbende tilskud til vedligeholdelse af vidensplatformen så oplysningerne altid er aktuelle og opdaterede. 
”Forsømmer man grundlaget for dette, vil lex.dk stille og roligt miste sin relevans som nationalt leksikon,” siger Christine Wiberg-Lyng.

Altinget logoFonde
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fonde kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fonde

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024