Debat

Vi skal skabe en grøn union

DEBAT: Europa har brug for en ny og grøn retning for energipolitikken, skriver medlem af Europa-Parlamentet Margrete Auken (SF).
En grøn energiunion vil bidrage til en stabil og sikker energiforsyning og samlet set gøre landene mere konkurrencedygtige, skriver medlem af Europa-Parlamentet Margrete Auken (SF).
En grøn energiunion vil bidrage til en stabil og sikker energiforsyning og samlet set gøre landene mere konkurrencedygtige, skriver medlem af Europa-Parlamentet Margrete Auken (SF).Foto: Marie-Louise Munkegaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet, kandidat

Europa står i dag over for en række store udfordringer på klima- og energiområdet.

Ifølge FN's klimapanel er klimaforandringerne en realitet, og skal vi afværge "the tipping point", som kan forandre verden dramatisk, må der handles nu.

Mere end 75 procent af verdens fossile energiressourcer skal forblive urørte i undergrunden.

Mislykkes vi med at nedtrappe afhængigheden af fossil energi, vil vi efterlade vores børn og børnebørn en uigenkendelig verden.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg [email protected]

I Europa er det de seneste år kun gået i den forkerte retning. Enkelte lande i EU har formået effektivt at blokere for mere ambition i klimapolitikken.

Samtidig udstiller uroen i Ukraine de tydelige konsekvenser af EU's aktuelle energiafhængighed, som i dag godt 40 år efter oliekrisen ikke er blevet mindre, men tværtimod udfordres af en stadigt stigende afhængighed af importeret energi.

For yderligere at støtte produktionen af grøn energi skal direkte og indirekte tilskud til fossil energi stoppes. Der gives i EU i dag langt mere statsstøtte til fossil energi og atomkraft end til vedvarende energi.

Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Og energiafhængigheden af udlandets olie og gas er om noget med til at presse energipriserne opad for både borgere og virksomheder i EU.

En grøn energiunion
I SF mener vi, at Europa har brug for ambitiøse visioner i energipolitikken, så vi skærper indsatsen mod klimaforandringerne, værner om forsyningssikkerheden og skaber nye og grønne arbejdspladser.

SF er i de seneste fem år gået foran i klimakampen i det daglige arbejde i Europa-Parlamentet. Det Økologiske Råd udnævnte i begyndelsen af maj SF til det danske parti, der topper listen ved i 100 procent af afstemningerne at have stemt til fordel for klimaet i EU.

Det vil vi fortsætte med at gøre i den næste valgperiode for at trække Danmark og EU i en grønnere retning.

Hvis det stod til SF, skulle hele Europa gå med på at tage 100 procent højde for klimaet, så vi for alvor får sat gang i den grønne omstilling og gjort en ordentlig indsats for, at fremtidige generationer kan leve med samme velstand som os.

Hvis det skal lykkes, har vi brug for et betydeligt fokus på, hvordan vi producerer vores energi.

For SF er visionen for Europa, at vi i de kommende år udvikler det europæiske fællesskab til også at omfatte produktion af vedvarende energi.

Vi skal sammen i EU skabe en grøn energiunion. Det gør vi først og fremmest ved at satse massivt på vedvarende energi gennem et styrket energisamarbejde i Europa.

Ambitiøse målsætninger er nødvendige og mulige
Den grønne energiunion vil bidrage til en stabil og sikker energiforsyning og samlet set gøre landene mere konkurrencedygtige.

Og så vil den grønne energiunion resultere i flere millioner nye grønne job på tværs af alle sektorer, når udviklingen af nye teknologier og installationen af vedvarende energi for alvor kommer i gang.

Danmark har som eksportland af grønne teknologier også en særinteresse i, at Europa får mere gang i installeringen af vedvarende energi.

Ambitiøse målsætninger er helt centrale for at realisere den grønne union. Ambitiøse målsætninger har muliggjort et markant løft særligt i produktionen af vedvarende energi over de senere år.

Alligevel har Europa-Kommissionen efter pres fra den sorte industri og enkelte europæiske regeringer nu slækket på ambitionerne for blandt andet vedvarende energi i EU.

SF mener, at ambitiøse målsætninger er selve fundamentet, som den grønne energiunion skal bygges på med 45 procent vedvarende energi i 2030 og et slutmål på 100 procent i 2050.

For yderligere at støtte produktionen af grøn energi skal direkte og indirekte tilskud til fossil energi stoppes. Der gives i EU i dag langt mere statsstøtte til fossil energi og atomkraft end til vedvarende energi.

Det er en stor hæmsko for udviklingen af fremtidens energikilder, når atomkraft-, kul- og olieindustrierne stadigvæk nyder godt af forskelligartede offentlige tilskudsordninger. I stedet skal tilskuddet til vedvarende energi flugte ambitionen om 100 procent grøn energi i 2050.

En forudsætning for den grønne union er at skabe kapacitet til at lagre energi fra vedvarende energi i perioder, hvor produktionen er høj og efterspørgslen lav.

Selvom de tekniske løsninger er tilgængelige på nuværende tidspunkt, så er der behov for at løfte forskningen for at skabe fremtidens stabile grønne energisystemer. Fælles forskning i energilagring skal sikre, at teknologien er effektiv og kommercielt konkurrencedygtig.

Den grønne union ligger lige for. Det er bare om at komme i gang. Vi ved, det kan gøres.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024