Danmark åbner tre nye ambassader i Afrika

Som led i Udenrigsministeriets Afrika-strategi, åbner Danmark nu tre ny ambassader i Senegal, Tunesien og Rwanda. 

Lars Løkke Rasmussen (M) og Dan Jørgensen (S) lancerer en ny strategi for et styrket engagement i Afrika mandag den 26. august 2024.&nbsp;<br>
Lars Løkke Rasmussen (M) og Dan Jørgensen (S) lancerer en ny strategi for et styrket engagement i Afrika mandag den 26. august 2024. 
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Nadeen AicheMikala Satiya Rørbech

Udenrigsministeriets præsenterede mandag den nye Afrika-strategi, som har til formål at styrke dansk engagement i afrikanske lande.

Ligeværdige partnerskaber mellem Danmark og de afrikanske lande står højt på dagsordenen med en vision om, at Danmark og EU skal blive bedre til at lytte til afrikanske landes ønsker.

Som led i Afrika-strategien, åbner Danmark derfor nu for tre nye ambassader i henholdsvis Senegal, Tunesien og Rwanda. Derudover vil regeringen øge den diplomatiske muskelkraft og udsende flere diplomater og etablere regionale hubs på ambassaderne i Egypten, Kenya, Sydafrika, Nigeria og Ghana.

”Det handler ikke kun om at plante flag en masse nye steder. Det handler nok så meget om, hvor vi sætter dem. Det er vores ambition at være til stede der, hvor det giver mening og hvor vi ser potentiale og hvor vi har klare danske interesser,” sagde Lars Løkke Rasmussen (M) på pressemødet, hvor strategien blev præsenteret.*  

Læs også
 Til gengæld vil regeringen lukke ambassaderne i Burkina Faso og Mali. Det sker blandt andet som følge af en række militærkup, der har begrænset handlerummet i hele Sahelregionen. Efter lukningen vil landene i stedet blive dækket fra København og af en særlig repræsentant for Sahel og Great Lakes regionen.

”Vi skal åbent turde erkende, når handlerummet for dialog bliver for snævert, og vi er nødt til at forholde os til verden, som den er, i stedet for, som vi ønsker, den skal være,” sagde udenrigsministeren.

Danmark vil til gengæld være tilstede gennem EU, og ifølge Lars Løkke Rasmussen betyder ambassadelukningerne ikke at man helt har opgivet støtten til befolkningerne i Sahel eller dialogen med regimerne  i de pågældende lande.

”Vi bygger på en dansk tradition om at sætte grundlæggende værdier som frihed, demokrati og lige rettigheder højt på dagsordenen, men vi skal også fastholde dialogen med magthaverne i lande, hvor vi ikke er enige om alt. Nu gør vi det bare fra andre stedet og fra en anden måde.”

Støtten til befolkningerne i de lande bliver  opretholdt gennem humanitær støtte og udviklingsbistand, fremgår det. 

Beslutningen rammer de svageste 

Beslutningen om at lukke ambassaderne i Burkina Faso og Mali og dermed dreje dansk fokus væk fra skrøbelige stater og hen imod der hvor der er muligheder, mødes med blandede reaktioner fra Folkekirkens Nødhjælp.

”Når man lukker i Sahel og ikke engang vil have en lyttepost der, ser jeg det som at man lader befolkningen lidt i stikken, endda i et særligt sårbart område hvor der er brug for humanitær støtte", siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Jonas Nøddekær.

Han tvivler på, at økonomisk samhandel og udvikling andre steder vil have nogen positive eller afledte effekter der.

”Så står der godt nok, at man vil fortsætte de humanitære indsatser, men det er jo enormt kortsigtet og jeg kan godt frygte, at den tilgang fører til at de svagest steder i Afrika bliver tabte territorier,” siger han.  

Der er ikke for nuværende afsat yderligere midler til den danske repræsentation end de 500 millioner kroner ekstra, som blev bevilget på sidste års finanslov.

 

* artiklen er opdateret mandag eftermiddag med kommentar fra Folkekirkens Nødhjælp

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024