Kommentar af 
Sine Penthin Grumløse

Familiepolitik er tilbage på dagsordenen – og det er nødvendigt

Drop yoga og klidboller lød det for blot ti år siden fra en socialminister til danske forældre. Nu er politikerne igen begyndt at interessere sig for børnefamiliers udfordringer. Så hvordan undgår vi igen at ende med at underkende, at hverdagen i en børnefamilie er mere end blot forældrenes egne valg, skriver Sine Penthin Grumløse.

Hverdagen i en børnefamilie er meget mere end summen af forældrenes individuelle valg, skriver Sine Penthin Grumløse.
Hverdagen i en børnefamilie er meget mere end summen af forældrenes individuelle valg, skriver Sine Penthin Grumløse.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Sine Penthin Grumløse
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I 2024 har vi set et voksende politisk fokus på, at familierne ikke altid har de nødvendige håndtag at skrue på, når hverdagen med børn skal tilrettelægges.

Nye tematikker træder dermed ind på den familiepolitiske scene.

Det er ellers lang tid siden, at så mange politiske partier, som det er tilfældet i øjeblikket, har betragtet familiens hverdagsliv som noget, der også kræver politiske løsninger.

Den herskende politiske logik har igennem en årrække været, at forældre må tilrettelægge familiens hverdag bedre, hvis de ikke synes, den fungerer godt nok.  

Med etnologien som min grundfaglighed er jeg blandt andet optaget af, hvordan forhold i familielivet træder ind og ud af den politiske bevågenhed. Over få år sker der ofte ganske betragtelige ændringer.

Fakta

Sine Penthin Grumløse er docent ved Center for Pædagogik på Professionshøjskolen Absalon. Hun er forfatter til bogen "Den gode barndom", der dykker ned i den børne- og familiepolitiske udvikling fra 1800-tallet til i dag. Hun skriver kommentarer til Altinget Børn. 

Forhold, der i en periode, har stået helt centralt som noget, der skulle findes politiske løsninger på, erstattes af andre. I perioder skrues der helt op for den politiske bevågenhed på børnefamiliernes hverdagsliv, som for eksempel nu. I andre perioder skrues der ned.

I nogle perioder er der i særlig grad fokus på børnene og deres vilkår. Mens det i andre perioder er forældrene, der betragtes som familiepolitisk relevante subjekter.

Når vi betragter familiepolitikkens genkomst, bør vi derfor også interessere os for, hvilke problemstillinger i børn og forældres liv, der sættes fokus på, og under hvilke vilkår det sker.

Balancen mellem familiernes familieliv og forældrenes arbejdsliv er i øjeblikket det, der træder frem som noget, flere partier ønsker at have en offentlig dialog om.

Ligesom man i flere partier i dag taler for, at der skal være bedre mulighed for, at syge børn kan blive passet ikke kun én dag, men indtil de er raske – en dag vil vi nok tænke, at det er vanvittigt at mene det modsatte.

Læs også

Samspillet mellem familielivet og forældrenes engagement på arbejdsmarkedet har dog stået centralt tidligere i det, vi kan betragte som den familiepolitiske diskurs.

Vender vi blikket blot 10 år tilbage, var det helt almindeligt at tale om familielivets besværligheder som resultatet af forældrenes valg.

Sine Penthin Grumløse
Docent, Center for Pædagogik

Særligt de tidsmæssige balanceringer i hverdagen var helt grundlæggende i de politiske dialoger om børnefamilien i 1960erne og 1970erne. Men tematikken blev som en del andre forhold i børnefamiliernes hverdag parkeret i sidste halvdel af 1980erne – man blev enige om, at det måtte være et privatanliggende og noget, forældrene måtte finde ud af.

Det betød, at hverdagen for småbørnsforældre i spændet mellem familie- og arbejdslivet, ikke længere forekom at være væsentlig at have en samtale om i en landspolitisk sammenhæng.

Det satte sit præg på de følgende årtier, hvor få partier betragtede det almindelige familieliv som en relevant politisk genstand.  

Vender vi blikket blot 10 år tilbage, var det således helt almindeligt at tale om familielivets besværligheder som resultatet af forældrenes valg.

Det var forældrene, der skulle handle anderledes, når hverdagen var svær. Som en daværende Børne- og familieordfører for Venstre udtrykte det: 

"Man kan jo bekymre sig en lillebitte smule over, hvor pressede børnefamilierne er. Vi gør os nærmest alle sammen skyldige i, at vi kan have lidt vanskeligt ved at kombinere arbejde og familie. Men det ændrer ikke på, at det er vores egen beslutning, hvor hårdt vi vil presse vores hverdag, og at med tilvalg kommer der også nogle fravalg."

En udtalelse som denne var ingenlunde forbeholdt partiet Venstre.

Der sker altså noget på den familiepolitiske scene i år, som lægger op til en grundig samtale om, hvilke forhold i hverdagslivet der skal være fælles rammer omkring.

Sine Penthin Grumløse
Docent, Center for Pædagogik

I 2014 var det en ret almindelig holdning i flere af de politiske partier, og citatet skal derfor alene fungere som et eksempel på, at det for blot 10 år siden gav ret god mening, at man fra politisk hold ikke blandede sig i de almindelige børnefamiliers hverdagsliv.

Det var i øvrigt samme år, at man i Politiken kunne læse den radikale socialministers gode råd til børnefamilierne: Drop yoga og klidboller.

Vi var flere, der efterfølgende spurgte ind til, om det vitterlig var sagt i ramme alvor.

Så ja, der sker altså noget på den familiepolitiske scene i år, som lægger op til en grundig samtale om, ikke blot hvad de fremtidige løsninger kan være, men også en grundlæggende dialog om, hvilke forhold i hverdagslivet der skal være fælles rammer omkring og hvorfor.

Det er ganske kort tid siden, at det gav mening at opfordre til færre hjemmebagte boller og mere refleksiv og effektiv tidsstyring af hverdagen i familien, mens man fra politisk hold i øvrigt underkendte, at hverdagen i en børnefamilie er meget mere end summen af forældrenes individuelle valg.

Hvordan undgår vi, at vi ender der igen? 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sine Penthin Grumløse

Docent, Center for Pædagogik, Professionshøjskolen Absalon
cand.mag. europæisk etnologi Københavns Uni. 2008) ph.D. socialpsykologi (Roskilde Universitet 2014)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024