Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Se listen: Kun ét land mangler at give sit bud på en ny EU-kommissær

Nu mangler kun et af EU’s 27 lande at stille med bud på deres næste EU-kommissær. Her kan du se kandidaterne.

Én af de ganske få kvinder, der hidtil er blevet indstillet til en plads i Ursula von der Leyens (t.v.) næste EU-Kommission, er estiske Kaja Kallas (t.h.), der står til at blive EU's næste udenrigschef. Men derudover har hun kun en håndfuld andre kvindelige kandidater på sit hold af 27 kommissærer.
Én af de ganske få kvinder, der hidtil er blevet indstillet til en plads i Ursula von der Leyens (t.v.) næste EU-Kommission, er estiske Kaja Kallas (t.h.), der står til at blive EU's næste udenrigschef. Men derudover har hun kun en håndfuld andre kvindelige kandidater på sit hold af 27 kommissærer.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Ritzau Scanpix

Opdateret fredag 30. august kl. 15.15.

BRUXELLES: 

Fredag 30. august er den dato, som kommissionsformand Ursula von der Leyen har sat for bud på, hvem der skal udgøre hendes kommissærhold i Bruxelles de næste fem år.

Kun Belgien mangler at give von der Leyen besked, efter den italienske regering fredag eftermiddag lod kommissionsformanden vide, at det bliver europaminister Raffaele Fitto, der skal sendes af sted til EU-hovedkvarteret.

Tidligere på dagen havde Bulgarien meldt sig under fanerne med hele to kandidater, tidligere finansminister Ekaterina Zaharieva og tidligere miljøminister Julian Popov.

Dermed er Bulgarien det eneste land, der har fulgt Ursula von der Leyens ønske om, at landene stiller med både en mandlig og en kvindelig kandidat. Det bliver nu op til von der Leyen at vurdere de to kandidater og udpege den, der passer bedst i hendes kommissærkabale.

Send flere kvinder

Én af de ting, hun virkelig mangler for at få den til at gå op, er kvinder. Med hende selv er der indtil videre kun spillet kvindelige kandidater ind til syv - eller altså måske otte - ud af de 27 pladser i kommissærkollegiet, mens 18 mænd er blevet prikket. 

Dermed er kommissionsformandens ambition om kønsbalance i den næste EU-Kommission sat over styr, medmindre hun kan lokke enkelte lande til at gentænke deres valg. Der er også den mulighed, at flere af de mandlige kandidater bliver forkastet af Europa-Parlamentet, når de folkevalgte til efteråret skal høre de håbefulde kandidater i deres nye stofområder og vurdere, om de er politisk egnede.

Læs også

Når Belgien har meldt sin kandidat ind, kan von der Leyen lægge sin endelige kommissærkabale og fordele de gode og mindre gode poster.

Når hun har samlet sit hold, spiller hun bolden over til Europa-Parlamentet. Det forventes at ske i midten af september, formentlig den 11., hvis ikke tidsplanen skrider. Herefter vil de folkevalgte sætte kandidaterne under lup. 

Erfaringen fra de seneste mange år er, at ét eller flere hoveder kommer til at rulle i den forbindelse.

Se alle de potentielle kandidater her:

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024