Kommentar af 
Mette Glavind

Forskningsreserven er afgørende, hvis bygge- og anlægssektoren skal i mål med den grønne omstilling

Politikerne skal ikke glemme bygge- og anlægssektoren i forhandlinger om forskningsreserven. Branchen har brug for midler til at udvikle viden og teknologi til at løse udfordringer i forbindelse med en grøn transformation af sektoren, skriver Mette Glavind. 

Sektoren er en afgørende spiller i kampen for at reducere vores ressourceforbrug og bringe det inden for de planetære grænser, skriver Mette Glavind.
Sektoren er en afgørende spiller i kampen for at reducere vores ressourceforbrug og bringe det inden for de planetære grænser, skriver Mette Glavind.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Mette Glavind
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark står over for en kritisk udfordring: Vi forbruger ressourcer svarende til fire planeters forbrug, hvis alle forbrugte som danskerne.

Samtidig genanvender vi kun fire procent af vores ressourcer, hvilket er langt under niveauet i EU og globalt.

I centrum for denne udfordring finder vi bygge- og anlægssektoren – en gigant, der både er en del af problemet og nøglen til løsningen.

Bygge- og anlægssektoren tegner sig for 31 procent af Danmarks samlede ressourceforbrug jævnfør The Circularity gap report, Denmark fra 2023.

Heldigvis er viljen til handling stor på tværs af byggebranchens aktører.

Mette Glavind
Direktør, divisionen Byggeri og Anlæg

Dette enorme forbrug skyldes de fysiske rammer, sektoren skaber for vores samfund – veje, broer, bygninger og infrastruktur.

Samtidig repræsenterer det byggede miljø enorme værdier med over 700 millioner kvadratmeter bygninger i Danmark.

Sektoren er således en afgørende spiller i kampen for at reducere vores ressourceforbrug og bringe det inden for de planetære grænser.

Heldigvis er viljen til handling stor på tværs af byggebranchens aktører.

Stærke danske forskningsmiljøer på universiteter, GTS-institutter som Teknologisk Institut og professionshøjskoler vidner om både vilje og viden til at udvikle og dokumentere bæredygtige materialer og løsninger.

Derudover har branchen selv udarbejdet strategier og anbefalinger for en grøn omstilling, herunder Byggeriets Handletank for bæredygtigheds 33 anbefalinger og ForskBygs roadmap.

Ifølge McKinsey-rapporten "Danmark i morgen" er bygge- og anlægssektoren udpeget som et vækstområde, hvor Danmarks styrker blandt andet bygger på sunde byggevirksomheder, der prioriterer bæredygtighed højt, stærke virksomheder med ekspertise inden for bæredygtige produkter og projekter samt stærke vidensinstitutioner, som spiller en vigtig rolle inden for innovation og talentudvikling.

Læs også

For at accelerere omstillingen foreslår en række aktører, herunder ForskByg og flere brancheorganisationer, at øremærke forsknings- og innovationsmidler til en såkaldt 'minimission'.

Et partnerskab mellem små og store virksomheder, videninsitutioner, bygherrer og andre private og offentlige aktører, der skal udvikle viden og teknologi til at løse de mest oplagte udfordringer i forbindelse med en transformation af sektoren til at operere inden for planetære grænser.

En sådan målrettet forsknings- og innovationsindsats kan medføre en række centrale effekter:

  • Øget cirkularitet og mindsket ressourceforbrug gennem genbrug af materialer og bygningsdele.
  • Transformation, renovering og levetidsforlængelse af eksisterende bygninger og anlæg.
  • Risikominimering ved udvikling og dokumentation af cirkulære og biobaserede materialer.
  • Reduktion af ressourceforbruget i konstruktioner gennem designoptimering.
  • Reduktion af bygningsmassen ved at bygge mindre, multifunktionelle bygninger.

Derudover vil en minimission være afgørende for at accelerere omstillingen i en branche med mange SMV og med mange led i værdikæden, blandt andet med udnyttelse af AI og machine learning.

En fælles indsats vil også reducere risikoen for alle aktører ved anvendelse af nye, cirkulære materialer og sikre, at udviklingen sker på et solidt, forskningsbaseret grundlag under hensyntagen til synergier med andre sektorer.

En fælles minimission vil sikre, at den danske byggesektor er på forkant med udviklingen og kan leve op til de ambitiøse EU-mål.

Mette Glavind
Direktør, divisionen Byggeri og Anlæg

En succesfuld grøn omstilling af bygge- og anlægssektoren vil ikke blot drastisk reducere vores miljøaftryk, men også skabe innovative løsninger, der kan eksporteres globalt.

Dermed vil Danmark kunne positionere sig som first-mover på et marked, der vil vokse i takt med den globale udfordring med ressourceknaphed.

Ifølge Byggeriets Handletank forventes det, at bygge- og anlægssektoren ved at følge de 33 anbefalinger kan reducere ressourceforbruget markant, give et positivt bidrag til biodiversitet og reducere det globale CO2-aftryk med cirka 50 procent i perioden 2021 til 2030 i fravær af yderligere tiltag.

Udover de miljømæssige og økonomiske gevinster er en målrettet forskningsindsats også nødvendig for at imødekomme EU's skærpede grønne krav gennem initiativer som Green Deal, Fit for 55 og den nye taksonomiforordning.

En fælles minimission vil sikre, at den danske byggesektor er på forkant med udviklingen og kan leve op til de ambitiøse EU-mål.

Danmark har allerede vist vejen inden for grøn omstilling i andre sektorer.

Læs også

Nu er tiden inde til at sætte bygge- og anlægssektoren i front og gøre den til en drivkraft for en bæredygtig fremtid inden for de planetære grænser.

Med en fælles, fokuseret indsats kan vi skabe grobund for innovative løsninger, der både reducerer vores eget ressourceforbrug og kan eksporteres til resten af verden.

Men ligesom andre sektorer er det også nødvendigt med investering i forskning og innovation til at forske, udvikle og modne de nødvendige løsninger.

Derfor en opfordring til at huske bygge- og anlægssektoren i forbindelse med forhandlinger af forskningsreserven.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Glavind

Direktør for divisionen Byggeri og Anlæg, Teknologisk Institut, fagekspert i bæredygtigt bygger, IDA, bestyrelsesmedlem Innovationsfonden, WeBuildDenmark, Lifestyle & Design Cluster, Gerlev Højskole
Ingeniør, DTU 1989, ph.d. 1993, General Management Program, Harvard Business School, 2009.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024