Tænketank vil give kommuner større magt

ANBEFALINGER: Boligministerens bytænketank foreslår, at kommunerne skal have stor indflydelse på udviklingen i de udsatte områder og samtidig kunne tvinge billige boliger ind i lokalplaner. Ministeren vil gerne tage debatten.
Formanden for Tænketanken Byen 2025 professor Claus Bech-Danielsen fra SBi mener, at politikerne skal tage en bred vifte af værktøjer i brug, hvis de vil bremse opsplitningen af byen.
Formanden for Tænketanken Byen 2025 professor Claus Bech-Danielsen fra SBi mener, at politikerne skal tage en bred vifte af værktøjer i brug, hvis de vil bremse opsplitningen af byen.Foto: Realdania/ Claus Bjørn Larsen
Mads Bang

Vores fællesskaber i byerne er under pres. Og jeg tror ikke, der er nogen danskere, der ønsker sig de tilstande, vi kender fra udlandet, hvor de rige burer sig inde

Carsten Hansen (S)
Boligminister
Fakta
Tænketanken fik sidste år til opgave at svare påspørgsmålet: "Hvordan bibeholder, udvikler og styrker vi den danske tradition for fokus på fællesskabet i udviklingen af vores byer"
I de fire største byer i Danmark bor folk i højere grad klods op af folk, som ligner dem selv, når det kommer til indkomst og uddannelsesniveau. Det er et problem, fordi det svækker sammenhængskraften i de danske byer, lyder det fra Tænketanken Byen 2025.

Tænketanken blev nedsat for et år siden af boligminister Carsten Hansen (S). Ministeren modtog onsdag tænketankens 13 anbefalinger, og han vil tage forslagene med i sit videre arbejde, blandt andet med regeringens kommende bypolitik.

Et af de nye forslag, som ministeren fik med hjem fra Tænketanken, er et forslag om at give kommunerne mulighed for "radikal forandring i udsatte bykvarterer", som betyder, at beslutninger, som har betydning for et større lokalområde, skal tages på kommunalt niveau i stedet for gennem det almene beboerdemokrati.

"Det er ikke sådan, at kommunerne skal blande sig i daglig drift, men når det gælder de bystrategiske spørgsmål, bliver vi nødt til at sige, at nogle beslutninger skal løftes op til kommunerne," siger Claus Bech-Danielsen, formand for tænketanken og professor ved Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet. 

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra By og Bolig

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024