Undersøgelse af udskældte lån er på trapperne

LÅN: Ministeriet for by, bolig og landdistrikter er ved at afslutte en undersøgelse af de udskældte renteswaplån. Undersøgelsen skal danne grundlag for politik på andelsboligområdet. Godt, lyder det fra DF og V, der byder ind med flere ideer.
Ministeriet for by, bolig og landdistrikter afslutter inden sommerferien en undersøgelse af de udskældte renteswaplån, der har ramt flere andelsboligforeninger hårdt på økonomien.
Ministeriet for by, bolig og landdistrikter afslutter inden sommerferien en undersøgelse af de udskældte renteswaplån, der har ramt flere andelsboligforeninger hårdt på økonomien.
Tyson W. Lyall
Fakta
Renteswap er en aftale om at bytte rentevilkår, eksempelvis variabel rente for fast rente.

Eksempel: En andelsboligforening ønsker en fast terminsudgift og lavest mulig rente. Den optager et F1-lån - afdragsfrit over 30 år. Samtidig indgår andelsboligforeningen en aftale med kreditforeningen, hvor den uforudsigelige variable rente byttes eller swappes med en fast rente i 30 år.

I perioder med lav rente har lånet en høj kursværdi - foreningen skylder altså på papiret flere penge væk, mens det i perioder med høj rente har en lav kursværdi.

Lånets svingende kursværdi indgår i opgørelsen af den aktuelle gæld i andelsboligforeningen, så i år med lav rente er gælden på papiret høj og lav, når renten er høj.

Det betyder noget for egenkapitalen i andelsboligforeningen, da den svinger i takt med renten, og dermed svinger andelskronen, der det ene år kan være høj (høj rente), og det andet år kan være lav (lav rente).

Aftalen kan kun laves for realkreditlån, som foreningen optager med sikkerhed i ejendommen. Det er ikke muligt at lave renteswap på lån til private andelshavere. Et renteswaplån kan ikke konverteres, ligesom fx et fastforrentet lån uden renteswap kan.


Kilde: penge.dk
Boligministeriet er på vej med en undersøgelse, der sætter de såkaldte renteswaplån under lup.

Låneformen, der har ramt flere andelsboligforeninger hårdt, har fået kritik fra begge sider af Folketingssalen.

Det er derfor på høje tid, at der gribes ind, mener både Venstre og Dansk Folkeparti, der løbende har stillet flere spørgsmål om sagen til ministeren.

Afsluttes inden sommeren
I slutningen af sidste år kunne businees.dk bringe nyheden om, at hver femte andelsboligejer i København foruden deres egen gæld skylder mere end 500.000 kroner væk som følge af andelsforeningens gæld.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra By og Bolig

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024