Datomærkning på frugt og grøntsager

DF kræver national mærkning af frugt og grønt med høsttidspunkt, hvilket er muligt for EU - men fødevareministeren tøver på grund af mangel på kontrolmulighed.
Claus Iversen

Det må overvejes, om mærkning med høsttidspunkt i sig selv snarere vil kunne forvirre end hjælpe forbrugeren, idet det afgørende for frugtens eller grøntsagens holdbarhed og beskaffenhed ikke kun er høsttidspunktet, men lige så vel håndteringen og opbevaringen efter høsten.

Mariann Fischer Boel
Fødevareminister (V)
Nationale regler om mærkning af frugt og grønt med høsttidspunkt kan i princippet godt lade sig gøre. DF's fødevareordfører kræver derfor, at ministeren sætter arbejdet i gang. Det vil ganske vist være i strid med gældende regler i EUs mærkningsdirektiv at kræve holdbarhedsdato på ubehandlede friske frugter og grøntsager.

Der står derimod en dør på klem, hvis Danmark ønsker at indføre nationale regler om at mærke frugt og grøntsager med et høsttidspunkt. Det er dog ifølge mærkningsdirektivet en forudsætning, at EU-Kommissionen accepterer dette. En sådan handling betragtes nemlig som en hindring af varernes frie bevægelighed. Det oplyser fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) i et svar til formanden for Folketingets Fødevareudvalg Christian H. Hansen (DF).

Han finder det urimeligt, at forbrugerne ikke har mulighed for at se, hvornår frugt og grønt er plukket eller høstet hos avleren, så man ud fra denne dato kan vurdere kvaliteten af den vare, man køber.

Hertil skriver fødevareministeren:

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024