Nørden og slagterhunden

BAGGRUND: Både Søren Pind og Jens Rohde har særstandpunkter i V. Den ene slipper godt fra det, mens den anden får bøllebank. Hvorfor?
Venstres Søren Pind (39) og Jens Rohde (38) er begge selvstændige herrer, men der er helt anderledes tillid til Rohde i partitoppen.
Venstres Søren Pind (39) og Jens Rohde (38) er begge selvstændige herrer, men der er helt anderledes tillid til Rohde i partitoppen. Foto: Altinget.dk
Erik HolsteinChristian Juhl Mølgaard

Jeg er hundrede procent loyal over for Anders Fogh Rasmussens grundlæggende projekt. Det er forskellen.

Jens Rohde
Venstres spidskandidat til EP-valget

Overfladisk set er ligheden slående.

De er ambitiøse Venstre-politikere fra "næste generation - og begge er kendt for at komme med opsigtsvækkende udtalelser, der stritter ud fra partilinjen". Men der er i virkeligheden tungtvejende grunde til, at Jens Rohde slipper langt bedre fra provokationer end Søren Pind.

Forholdet mellem partiets spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget, Jens Rohde, og partiets udenrigsordfører i Folketinget, Søren Pind, har længe været elendigt. Men der er tale om en ret ulige kamp: Forskellen på deres opbakning i Venstres ledelse blev mejslet ud i granit på Venstres landsmøde for to uger siden.

Rohde som star
Her blev Jens Rohde præsenteret af Venstres kronprins Lars Løkke Rasmussen som partiets spidskandidat til næste års Europa-Parlamentsvalg. På landsmødet blev Rohde båret frem som en ægte star. Opbakningen kom tilmed i et efterår, hvor Rohde er kommet med "alternative synspunkter" på såvel grundlaget for Irak-krigen, normaliseringen af Christiania og den borgerlige EU-begejstring.

Dokumentation
Særstandpunkter fra Jens Rohde og Søren Pind

Jens Rohde (V), født 1970
Spidskandidat til Europa-Parlamentet, tidligere politisk ordfører.


2004 Udebliver fra gudstjenesten ved Folketingets åbning, fordi en præst fra Indre Mission prædiker. "Indre Mission er simpelthen for sort for mig," udtaler Rohde.
2006 Melder sig ud af folkekirken i protest mod, at en gruppe præster angreb regeringens udlændingepolitik i deres juleprædikener.
2006 Støtter gratis kunstig befrugtning for lesbiske og enlige - imod folketingsgruppens flertal.
2008 Udtaler om Irak-krigen: "Vi er nødt til at erkende, at vi i offentligheden skabte et billede af masseødelæggelsesvåben. Alt andet er juristeri."
2008 Argumenterer imod en "normalisering" af Christiania.
2008  Udtaler at "vi borgerlige har svigtet vores liberale ophav i EU. Vi har indimellem sagt ja til for meget."


















Søren Pind (V), født 1969
Medlem af Folketinget, tidligere bygge- og teknikborgmester i København.


2002 "Jeg synes, det er paradoksalt, at man i et samfund, der er imod dødsstraf, gerne må myrde et ufødt barn. Det er hykleri, når man påstår, at et foster, der er yngre end grænsen for abort, ikke er det." 
2003 Pind fremsætter sammen med en håndfuld andre venstrefolk 10 "liberale teser", der er klassisk liberale, men et brud med Anders Fogh Rasmussen nye velfærdslinje. Fogh får afværget, at teserne bliver sendt til afstemning på Venstres landsmøde. 
2008 Kritiserer kronprinsen for at ville deltage i åbningsceremonien ved OL i Kina. Indkasserer reprimande fra Fogh.
2008 Bliver fjernet som tovholder for et nyt retspolitisk oplæg for Venstre efter på egen hånd at have offentliggjort en række forslag.
2008 "Jeg vil bekæmpe multiradikalismen. Denne forløjede påstand om, at alle kulturer er ligestillede (...) Jeg gider ikke høre mere snak om integration. Fri mig for det - det rigtige ord må være assimilation."
2008 Udtaler op til Venstres landsmøde, at "tiden er løbet fra kontraktpolitikken." 

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024