Danskerne delt om politikernes moralske opførsel

NYHED: Spørgsmålet om en højere moral hos politikere splitter danskerne i to lige store lejre. Politikerne selv er også delt.
Sagen om Jeppe Kofod indkapsler meget godt, hvordan danskerne er delt på spørgsmålet om politikernes moral, mener Holger K. Nielsen.
Sagen om Jeppe Kofod indkapsler meget godt, hvordan danskerne er delt på spørgsmålet om politikernes moral, mener Holger K. Nielsen.Foto: Pressefoto
Anders Heissel

Hvis jeg væltede fuld rundt i Tivoli, ville folk straks ringe til Pia, og det ville gå ud over partiet. Og hvis jeg var min kone utro, ville det gå ud over min kone. Derfor tænker jeg over, hvad jeg gør, fordi jeg er politiker, men det er mere en selvcensur end en moralsk forpligtelse.

Søren Espersen (DF)
Medlem af Folketingets Præsidium

Er det i orden, at Jeppe Kofod (S) har sex med en 15-årig pige? Er det i orden, at Lars Løkke Rasmussen (V) ryger som en skorsten, eller er det i orden, at Kamal Qureshi (SF) underskriver sig med en anden mands navn?

Ingen af delene er lovovertrædelser, men for nogle kan de tre politikere have overtrådt de moralske spilleregler for politikere. Og ifølge en meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk, er danskerne dybt splittede i spørgsmålet om, hvorvidt der gælder særlige moralske krav til politikere. Undersøgelsen er gennemført blandt 1.570 repræsentativt udvalgte vælgere i dagene 30. marts til 4. april 2008.

48 procent mener, at politikerne bør udvise en særlig god opførsel, mens 51 procent mener, at politikerne kan tillade sig det samme som almindelige danskere. Kun knap to procent er i tvivl.

Dokumentation

Gælder der særlige moralske krav til folketingspolitikere?

Ja, folketingspolitikere bør udvise en særlig god opførsel i forhold til andre

687

47,6 %

Nej, folketingspolitikere kan tillade sig det samme som andre

728

50,5 %

Ved ikke

27

1,9 %

Total

1442

100 %

Kilde: A&B-analyse


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024