Løkke vil relancere skattestoppet

SKATTESTOP: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil relancere skattestoppet, siger han i ny bog. Det skal åbne for nye sundhedsafgifter, hvis de bliver nødvendige. Regeringens egne skatteordførere er imidlertid ikke begejstrede.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) slår til lyd for en "relancering" af skattestoppet i ny bog.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) slår til lyd for en "relancering" af skattestoppet i ny bog.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Niels Th. Dahl

Jeg har ikke nogen planer om at relancere det. Men gode forslag er selvfølgelig velkomne.

Mads Rørvig (V)
Skatteordfører

Regeringens omdiskuterede skattestop skal relanceres i en ny udgave.

Budskabet kommer fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der fremsætter sin idé i den nye samtalebog "I orkanens øje", der udkom for få dage siden.

Relanceringen af skattestoppet skal understege, at det stadig er i live, oven i købet som regeringens "kronjuvel" - men skattestoppet skal også ændres, således at det i højere grad bliver muligt for regeringen i at skrue på sundhedsafgifterne, end det er i dag.

Dokumentation

SKATTESTOPPETS HISTORIE:

2001: Regeringen fastlåser skatterne, så ingen skat eller afgift må sættes op, hvad enten den opkræves i procent eller i kroner og øre. Dog undtagen i tilfælde, hvor det er nødvendigt på grund af EU, miljøhensyn eller andre "tvingende grunde" - og i så fald skal en anden skat eller afgift sættes tilsvarende ned.

2009: Regeringen vedtager en stor og provenuneutral skattereform, der sænker skatten på arbejde, men til gengæld hæver en lang række andre skatter og afgifter. Reformen kan ifølge regeringen finde sted, fordi den har åbnet et "vindue" i skattestoppet, hvor skatterne kan sættes op og ned, og når reformen er slut, skal "vinduet" lukkes i igen, så skatter og afgifter endnu engang låses og ikke kan sættes op.

Februar 2010: Regeringen fremlægger sit nye arbejdsprogram, hvori den foreslår højere afgifter på bl.a. tobak og alkohol. Regeringen hævder først, hensynet til folkesundheden er en "tvingende grund" til at sætte afgifterne op.

Maj 2010: Regeringen vedtager en "folkesundhedspakke" med bl.a. højere afgifter på tobak og alkohol. Nu argumenteres der imidlertid ikke med, at folkesundheden er en "tvingende grund" til at bryde skattestoppet. I stedet siger regeringen, at skattereformens "vindue" stadig var en lille-bitte-smule åbent, og at folkesundhedspakken blot var de allersidste krøller på skattereformen. Herefter er vinduet imidlertid hermetisk lukket i.

Maj 2010: Få uger efter lancerer regeringen en plan for genopretning af dansk økonomi, der indeholder stigninger i skatten på arbejde på mere end 8 mia. kr., bl.a. ved en fastfrysning af beløbsgrænserne i skattelovgivningen og en begrænsning af fradragsretten for fagforeningskontingenter. Skattestigningerne giver staten et merprovenu og er således under ingen omstændigheder inden for skattestoppets rammer. Statsminister Lars Løkke Rasmussen medgiver da også, at det ikke "teknisk set" er i overensstemmelse med skattestoppet, men siger, at der er tale om en force majeure-situation. Regeringen fastholder dog, at der fortsat fremadrettet er et skattestop - men Venstre fjerner stilfærdigt den næsten ni år gamle "skattestopstæller" fra partiets hjemmeside.

November 2010: Statsminister Lars Løkke Rasmussen siger i bogen "I orkanens øje", at der skal en ny definition af skattestoppet til, "så vi om tre-fire år kan hæve tobaksafgifterne, uden at man kan råbe løftebrud efter os".


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024