Behov for skub til europæisk økonomi

Peter von Kohl
Bruxelles: Vækst og økonomisk opsving - det er ifølge det italienske EU-formandskab overskriften for det EU-topmøde, der torsdag og fredag i denne uge afholdes i Bruxelles, og hvor også EU-Regeringskonferencen bliver et centralt tema. Det fremgik af den italienske vice-udenrigsminister Roberto Antonione's erklæringer ved EU-Parlamentets mini-samling i Bruxelles.

Den såkaldte Lissabon-strategi, der forudser EU som verdens økonomisk stærkeste område i 2010, skal på baggrund af rapporter fra EU-Kommissionen drøftes, ikke mindst i lyset af en svækket europæisk økonomi. De opsving, der ses i den øvrige verden, udebliver i EU-området, og det kræver ifølge det italienske formandskab investeringer i infrastruktur, integration af de nye medlemsstater i det indre marked, øget forskning, samt en større rolle til den private sektor.

Økonomi- og finansministrene i EU (ECOFIN) har lagt ud med et vækst-initiativ, som topmødet ifølge formandskabet forhåbentlig kan give impulser til. Det trans-europæiske netværk skal udbygges, og det italienske strømsvigt viste med al tydelighed, at et integreret strøm-marked kræver et integreret energi-marked og en langt større uafhængighed af energi-import.

Prodi: investering på 220 mia. kr.
EU-Kommissionens italienske formand, Romano Prodi, pegede på, at Kommissionen i sidste uge vedtog en pakke, der indeholder 29 større trans-europæiske netværksprojekter, ikke mindst i forbindelse med EU-udvidelsen - for perioden fra nu og frem til 2020 - til en samlet investering på godt 220 milliarder.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024