Danmark bruger gammel krigslov

Irakere kan ikke længere få statsborgerskab i Danmark, det har regeringen sat en stopper for. Istedet gælder en særlig bestemmelse i indfødsretsloven, som blev indsat i loven i 1950 som konsekvens af Anden Verdenskrig.
Tina Møller
Bestemmelsen fastslår, at der ikke må gives dansk statsborgerskab til en person fra et fjendtligt land, når Danmark er i krig. Unge irakere - og andre udlændinge - mellem 18 og 23 år har ellers hidtil kunne gå op på det lokale statsamt og få dansk statsborgerskab, hvis de ellers opfyldte en række betingelser. De skulle blandt andet have boet i Danmark i ti år, og de skulle være ustraffede.

Men nu er det slut. De unge irakere vil kun kunne få statsborgerskab ved at søge om dispensation i Folketinget via de særlige indfødsretslove, der behandles to gange om året.

Rent juridisk er regeringens ordre til statsamterne helt i overensstemmelse med den særlige bestemmelse i indfødsretsloven, fastslår professor i statsret ved Aarhus Universitet, Jens Peter Christensen. Han vil ikke kommentere indførelsen af den særlige bestemmelse fra 1950.

I Folketinget mødes integrationsminsterens ordre til statsamterne med vidt forskellige reaktioner. Indfødsretsordfører for Dansk Folkeparti, Søren Krarup, siger:

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024