Danskerne i vildrede om ny forfatningstraktat

Trods flere ugers politisk debat om EUs nye forfatningstraktat er de danske vælgere stadig i vildrede med, hvad de skal stemme ved folkeafstemningen. Det viser en frisk meningsmåling lavet til Altinget.dk.
Rasmus Nielsen
Mere end hver tredje danske vælger er stadig i tvivl om, hvad man vil stemme ved folkeafstemningen i 2006 om EUs nye forfatningstraktat.

Der forestår dermed et uhyre spændende slagsmål mellem tilhænger- og modstanderpartier/bevægelser om i perioden fra nu og frem til afstemningen at fremføre argumenter, der kan få de afgørende vælgergrupper over i ens vægtskål.

Instituttet Epinion gennemførte for Altinget.dk en meningsmåling i de dage, hvor partierne var til intense forhandlinger hos statsministeren om et "nationalt kompromis" om de danske partiers fortolkning af traktaten. Men til trods for den masssive omtale i den forbindelse er danskerne altså stadig i tvivl, viser undersøgelsens hovedtal:


Dokumentation

Fakta om undersøgelsen:

Undersøgelsen udgøres af 522 telefoninterviews med et repræsentativt udsnit af danskere på 18 år eller derover. Undersøgelsen er gennemført i perioden 25. oktober til 1. november 2004. Undersøgelsen er gennemført vha. CATI-interview. CATI står for Computer Assisted Telephone Interviewing. Dette betyder, at interviewerne guides igennem spørgeskemaet og registrerer svarene ved hjælp af en computerterminal.

Den anvendte stikprøve dannes ved en statistisk tilfældig generering af telefonnumre blandt de åbne serier. Denne fremgangsmåde sikrer, at hemmelige numre kan blive inkluderet i stikprøven. For at sikre at alle landsdele bliver korrekt repræsenteret, er der stratificeret efter geografisk område.

I husstande med flere personer udvælges der tilfældigt en svarperson ved hjælp af fødselsdagskriteriet. Der bliver kun gennemført et interview i en del af enpersonshusstandene, således at alle personer i populationen tilnærmelsesvis har den samme udvalgssandsynlighed.

Udvælgelsen blandt enpersonshusstandene sker ligeledes ved hjælp af fødselsdagskriteriet.

Der bliver gennemført op til fem genopringninger, hvis der ikke opnås kontakt ved første opringning. Telefonnumre på husstande, som der ikke opnås kontakt med, forbliver i databasen og vil blive interviewet på et senere tidspunkt. På denne måde bliver også de husstande repræsenteret, som er vanskelige at komme i kontakt med.

For at korrigere for eventuelle skævheder i den endelige stikprøve, foretages en matriceopvejning af datamaterialet med hensyn til køn, alder og geografi.

Interviewarbejdet udføres af Epinions i alt 45 CATI-interviewere. Interviewerne vejledes og overvåges dagligt af et team af supervisorer, som står i direkte forbindelse med den ansvarlige konsulent.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024