Debat

Dumpekarakter til S

LEDERKONCENTRAT: Koncentrat af lederen "Slap forestilling" i Jyllands-Posten 16/6 2005. I BETRAGTNING AF at Helle Thorning-Schmidt bl.a. blev valgt til ny formand for Socialdemokratiet ved at erklære, at hun kunne slå Anders Fogh Rasmussen, blev afslutningsdebatten forud for Folketingets sommerferie en slap forestilling.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Her var ellers en oplagt lejlighed til at vise politisk muskelspil for at give en prøve på, hvilke initiativer der skal i brug for at opnå det eftertragtede mål, men at dømme efter de socialdemokratiske bidrag til debatten behøver statsministeren ikke lige foreløbig at få søvnløse nætter af skræk for, hvad der kan være i vente.

Hverken Helle Thorning-Schmidt eller den politiske ordfører, Lotte Bundsgaard, bidrog til at løfte sløret bare en smule for kommende socialdemokratiske initiativer eller de visioner, som i øvrigt måtte findes i den socialdemokratiske folketingsgruppe. (...)

Eftersom Venstres politiske ordfører, Jens Rohde, kunne henvise til ministerielle beregninger om, at partiet efter valget foreløbig har fremsat ufinansierede forslag svarende til udgifter på 70 mio. kr. pr. dag, havde det nok været klogt af Lotte Bundsgaard for troværdighedens skyld at uddybe et forholdsvist svagt oplæg nærmere, men da manglen på konkrete svar syntes at være permanent, havde regeringen i det store og hele frit spil til at dominere debatten, da heller ikke forsøg på kritik fra Det Radikale Venstres side på noget tidspunkt rigtigt hævede sig over jorden.

Det udelukker selvfølgelig ikke overraskelser fra Socialdemokratiet, selv om partiet har erklæret, at regeringens skattestop ikke er en hindring for at gå i realitetsforhandlinger om det kommende forslag til finanslov. (...)

Helle Thorning-Schmidts store ambitioner taget i betragtning forspildte hun og hendes partifæller i går en oplagt mulighed for at afsende markante budskaber og give regeringen modstand i en vigtig folketingsdebat. Specielt i en situation da partiet atter går tilbage i meningsmålingerne efter en kortvarig fremgang.

Her ved Folketingets sommerferie har partilederen fortsat ikke bidraget med noget nyt om, hvad hun har på programmet af konkrete forslag og udspil i den videre kamp. Ved fortsat at holde offentligheden i uvidenhed løber Helle Thorning-Schmidt en risiko for at tabe yderligere terræn i meningsmålingerne, fordi det kan blive vanskeligere at genopbygge populariteten, når hun allerede er blegnet en smule.

Der var ellers rige muligheder for at sætte kulør på debatten, når man tager de dårlige sager i betragtning, som regeringen på det seneste har omgivet sig med, men forsøgene udeblev, og her virkede den øvrige opposition også forbavsende passiv.

En anden oplagt markeringsmulighed havde været at tage konkret forskud på debatten om velfærdsreformer, som i øjeblikket drøftes i regeringens velfærdskommission, og som kommer til høring og debat i efteråret, men denne mulighed forblev også uudnyttet. Takket være en svag opposition fik regeringen således en god dag, da enigheden bag statsministerens nationale kompromis i øvrigt også lagde en betydelig dæmper på EU-debatten trods truende EU-krise lige op til EU's topmøde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Lotte Bundsgaard

Redaktør på TV 2 Nyhederne, selvstændig moderator, fhv. minister & MF/politisk ordfører (S)
cand.public. (SDU 2009), lærer (Odense Lærerseminarium 1996)

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024