Dyb politisk splittelse om Irak

Den danske udenrigspolitiske kurs er dybt splittet, og det blev bekræftet under den uforsonlige debat i Folketinget onsdag, hvor det danske bidrag til Irak-krigen var til debat.
Tina Møller
Fra tidlig morgen til aften udkæmpede regeringen og oppositionen onsdag en historisk debat i Folketinget om et beslutningsforslag fra regeringen, der sender korvetten "Olfert Fischer" og ubåden "Sælen" i krig på et snævert flertal med Dansk Folkeparti.

Tonen i debatten var hård og uforsonlig. Splittelsen i dansk udenrigspolitik udviklede sig under den 10 timer lange debat til en dyb sikkerhedspolitisk kløft, som regeringen får mere end svært ved at bygge bro over.

»Det er en milepæl i dansk udenrigspolitik, og jeg kan kun opfatte det som om, at Socialdemokratiet har meldt sig ud og er vendt tilbage til fodnotepolitikken. De vil fremover være uinteressante for regeringen i udenrigspolitiske spørgsmål,« sagde Peter Skaarup, næstformand i Dansk Folkeparti.

Også regeringspartierne langede hårdt ud efter Socialdemokratiet og de radikale for at svigte løftet om støtte USA »hele vejen« i kampen mod terror efter angrebene mod USA 11. september 2001. Socialdemokratiet fastholdt, at regeringen har ansvaret for at bryde den traditionelt brede enighed om udenrigspolitikken.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024