Giv forældre stemmeret for deres børn

S-gruppeformand Pia Gjellerup ønsker, at forældre skal kunne varetage deres børns stemmeret. Tanken spås en hurtig død af de øvrige partiers gruppeformænd.
Sandra Schwartz

Forslaget vil kræve et brud på det grundlovsfæstede princip om den personlige stemme. Det er jeg ikke tilhænger af. Man skal selv varetage sin stemme, og derfor ikke under nogen omstændigheder kunne afgive den til andre

Aage Frandsen
Gruppeformand (SF)
Fakta
Danmarks Statistik har per 1. januar 2003 opgjort antallet af børn og unge i alderen 0 til og med 17 år til 1.189.303.

Pia Gjellerups (S) forslag ville dermed medføre, at der, hvis der var folketingsvalg i år, skulle tages højde for næsten 1.200.000 ekstra stemmer.


Kilde: Danmarks Statistik
Det er en politisk dødssejler, når Socialdemokraternes gruppeformand og tidligere finansminister Pia Gjellerup taler for, at forældre skal kunne varetage stemmeretten for deres børn fra de bliver født til og med det 17. år.

Det er der bred enighed om hos de øvrige partiers gruppeformænd. Knud Erik Kierkegaard (K) og SFs Aage Frandsen finder tanken "useriøs og uacceptabel". Mogens Nørgård Pedersen (KrF) kalder dog forslaget "spændende".

Stemmeret per fuldmagt
Pia Gjellerup er varm fortaler for princippet om, at alle har en stemme. Hun synes, det er alarmerende, at 18 årgange af danskere, "fremtidens samfundsskabere", ikke bliver hørt:

"Forældre har i dag omfattende forpligtelser og vidtgående rettigheder over for deres børn, så de burde også kunne varetage en stemmeret for dem. Det vil gennemføre princippet om, at alle har én stemme. Det skal så være muligt for forældrene at overdrage stemmeretten til børnene, når de mener, tiden er inde," siger Pia Gjellerup til Altinget.dk og føjer til:

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024