Krisemøde om samarbejde i Folketinget

NYHED: Konference til januar om forholdet mellem regeringen og Folketinget er udsat på ubestemt tid. Opposition nægter at deltage. Regeringen lytter alligevel ikke, er argumentet. Folketingets formand har indkaldt alle gruppeformænd til krisemøde idag fredag den 16. december.
Lars Igum RasmussenOle Nikolaj Møbjerg Toft
Forholdet mellem regeringen og oppositionen er på nulpunktet.

Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, De Radikale og Enhedslisten er så trætte af samarbejdet med regeringen, at de nu afviser at deltage i en konference den 12. januar om forholdet mellem Folketinget og Regeringen.

Det demokratiske serviceeftersyn - som konferencen skulle have været - mellem den lovgivende og udøvende magt er således udsat på ubestemt tid.

I et brev underskrevet oppositionens fire gruppeformænd står der, at konferencen er ligegyldig, når "regeringen og dens flertal så markant har demonstreret afvisning af en dialog med alle Folketingets partier om Folketingets muligheder for at varetage sit arbejde og sine funktioner."

Dokumentation
Brev fra oppostionen til Folketingets formand:

Folketinget den 12. december 2005.

Til Folketingets formand.

Kære Christian Mejdahl.

Som det er dig bekendt, har der i forbindelse med Folketingets behandling af forslag til finansloven for 2006 været stærk kritik af regeringens brug af tekstanmærkninger som adgang til konkrete indgreb i kommunernes budgetter uden reel mulighed for behandling i Folketinget. Regeringen og dens flertal har ikke ønsket at imødekomme oppositionens helt selvfølgelige krav om Folketingets adgang til at behandle den slags spørgsmål i fuld åbenhed og med mulighed for kontrol af bla. ligebehandling af kommunerne.

Efter vores opfattelse er regeringen og dens flertals afvisning af oppositionens krav udtryk for en afgørende mangel på respekt for meningen med Folketingets arbejde og funktion.

På den baggrund foreslår vi, at den planlagte konference om forholdet mellem regering og Folketing, som er planlagt til den 12. januar 2006 udsættes. Vi mener ikke, det tjener noget fælles formål at afholde konferencen på nuværende tidspunkt, hvor regeringen og dens flertal så markant har demonstreret afvisning af en dialog med alle Folketingets partier om Folketingets muligheder for at varetage sit arbejde og sine funktioner.

Med venlig hilsen

Jan Petersen.
Socialdemokraterne.

Marianne Jelved.
Det radikale Venstre.

Ole Sohn.
Socialistisk Folkeparti.

Line Barfoed.
Enhedslisten


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024