No win situation for FødevareIndustrien

Claus Iversen

FødevareIndustriens betænkeligheder i denne sag synes således en anelse overilet. Hvis den danske fødevareindustri kan producere fødevarer uden nævneværdigt indhold af transfedtsyrer, snakker vi måske pludselig om en konkurrencefordel på sigt.

Altinget.dk
Om nye grænser for transfedtsyrer
FEDT ER SUNDT. I hvert fald visse former for fedt. Det er konklusionen på en meget stor undersøgelse, der begyndte i 1976 under navnet The Nurses' Health Study. Nu har folk på Harvard-universitetet kigget på undersøgelsens materiale fra ialt 140.000 mennesker, og anbefalingen er klar: Man må gerne spise planteolier.

Til gengæld skal man holde fingrene - og ganen - langt væk fra de såkaldte transfedtsyrer. Denne form for fedtstof øger påviseligt risikoen for hjertesygdomme med op til 25 procent. Og som det ikke er nok, kan for mange transfedtsyrer i kosten også give sukkersyge, allergi og påvirke et fosters udvikling.

Det er derfor glædeligt, at fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) nu har besluttet, at rent fedt fra 1. juni i år kun må indeholde to procent transfedtsyrer samt fedt i bearbejdede fødevarer højst må indeholde fem procent. Denne grænse sænkes yderligere til to procent fra 31. januar 2003.

FØDEVAREINDUSTRIEN ER IKKE helt tilfredse med fødevareministerens beslutning. Brancheorganisationen har i et brev til fødevareministeren den 5. februar i år påpeget, at bekendtgørelsen vil have nogle uheldige konsekvenser for yderprodukter som vingummibamser, supper og boullioner. Hertil svarer fødevareministeren, at det godt kan lade sig gøre at producere sådanne produkter uden det billige og skadelige fedtstof, som indeholder transfedtsyrer.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024