Snævert flertal for militær aktion

Regeringen har sammen med Dansk Folkeparti skabt et snævert flertal for en aktiv dansk rolle i den kommende Irak krig. Danmark skal med bl.a. u-båd og korvet medvirke aktivt i en USA-ledet militæraktion mod Irak. Oppositionen tager stærkt afstand fra forslaget.
Tina Møller

Regeringen har efter grundige overvejelser besluttet at støtte en militær intervention

Anders Fogh Rasmussen
Statsminister (V)
På et møde i Udenrigspolitisk Nævn blev det fastslået, at det eneste parti, der bakker op omkring regeringens forslag om aktiv medvirken i Irak-krigen, er Dansk Folkeparti. Regeringen har forsøgt at samle et bredt flertal med Socialdemokraterne og De Radikale ved at indgå kompromis med udsendelse af danske tropper, men begge oppositionspartier har afvist. SF og Enhedslisten er imod en militær intervention.

"Regeringen har efter grundige overvejelser besluttet at støtte en militær intervention", indledte statsministeren sit pressemøde efter mødet i det Udenrigspolitiske Nævn tirsdag.

Regeringen støtter en krig i Irak med u-båden Sælen på ca. 40-50 mand, en korvet, Olfert Fischer, med 110 mand, et lægehold, der skal gøre tjeneste på et felthospital, samt stats- og forbindelsespersonel. Regeringen har fravalgt at sende specialstyrker afsted på nuværende tidspunkt udover de tropper, der befinder sig på bådene.

Danske soldater risikerer at komme i krig
"De både, der bliver sendt afsted, har fået et robust mandat" pointerede forsvarsministeren. Det betyder i praksis, at skibene både kan anvende magt til at løse opgaver, og til at forsvare sig, sagde forsvarsminister Svend Aage Jensby (V), der også deltog i pressemøde. han gør samtidig opmærksom på, at de danske soldater kan risikere at komme i krig.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024