Tyrkiet hastigt på vej til forhandlinger med EU

Tyrkiet er nået langt. Men ikke langt nok i reformprocessen, der skal åbne døren til optagelsesforhandlinger i EU. Vidtgående reformer er gennemført, men omsætningen til praksis halter bagefter. Det konkluderer den tyske udvidelseskommissær Günther Verheugen i den seneste kommissionsrapport. ”Rapporten bringer intet nyt eller overraskende”, siger formand for det danske Europa-udvalg Claus Larsen-Jensen (S).
Sandra Schwartz

Opinionsundersøgelser viser, at mange lande er lunkne over for optagelse af Tyrkiet. Her spiller udlændinge- og islamdebatten ind. Rent konkret vil det dog ikke have indflydelse. Der er blevet sagt A, B og måske også C.

Claus Larsen-Jensen
Formand for Folketingets Europa-udvalg (S)
Fakta
EU-kandidatlande skal opfylde de såkaldte Københavns-kriterier for at kunne komme i betragtning til medlemskab:

  • Det politiske kriterium: Landet skal have stabile institutioner, der sikrer demokrati, retsstat, menneskerettigheder og respekt for og beskyttelse af mindretal.

  • Det økonomiske kriterium: Landet skal have en fungerende markeds-økonomi samt kunne klare konkurrencepresset og markedskræfterne inden for EU.

  • Kriteriet om overtagelse af EU's samlede regelværk: Landet må være i stand til at påtage sig de forpligtelse, der følger af et medlemskab, herunder acceptere målet om en politisk, økonomisk og monetær union.

    November 2004 offentliggør Kommissionen en statusrapport for Tyrkiet.
    December 2004 På Det Europæiske Råds topmøde vil det blive besluttet på baggrund af Kommissionsrapporten, om - og i givet fald hvornår - optagelsesforhandlinger med EU kan påbegyndes.


  • Kilde: Altinget.dk
    Bruxelles: Reformprocessen i Tyrkiet stormer frem med syvmileskridt i iveren efter blive klar at indlede optagelsesforhandlinger med EU. Men der er lang vej endnu. Det er konklusionen sort på hvidt i en kommissionsrapport, der netop er offentliggjort hér i Bruxelles.

    Den tyske udvidelseskommissær Günther Verheugen aflagde onsdag rapport om bl.a. kandidatlandet Tyrkiets fremskridt i retning af EU-medlemskab på et møde under Europa-Parlamentets mini-samling i Bruxelles.

    Intet nyt under solen
    Formanden for Europa-udvalget i Folketinget, Claus Larsen-Jensen, mener ikke, at rapporten lufter noget, vi ikke vidste i forvejen:

    ”Der er intet nyt under solen i det, der står i rapporten. Vi afventer stadig EU-Kommisionens endelige rapport i november 2004. Indtil da kan der ikke siges noget konkret. Men jeg mener stadig, at hvis Tyrkiet farer frem med samme speed, så er det til den tid et konkret afvejningsspørgsmål, om landet lever godt nok op til Københavns-kriterierne. Man skal huske på, at andre nye lande også har haft vanskeligheder med at opfylde visse krav”.

    Altinget logoChristiansborg
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Christiansborg

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024