Frivillige slukker ilden og limer lokalsamfundet sammen

Med en fjerdegenerations brandkaptajn i spidsen er Barsmark Frivillige Brandværn klar til at tage kampen op mod rekrutteringsudfordringer og vigende interesse. Men den dag, det frivillige værn har rykket ud for sidste gang, er det ikke kun brandslukning, der kommer til at mangle i landsbyen.

<div><div><div><div><div>Barsmark Frivillige brandværn holder ofte øvelser for at holde medlemmernes kompetencer ved lige. Her ved en øvelse på en campingplads i lokalområdet, hvor der trænes i at pumpe vand op fra en bæk. Det er nyttigt&nbsp;både til vandforsyning ved brand og til hjælp i forbindelse med oversvømmelse.&nbsp;</div></div></div><div><div></div></div></div></div><div><div><div><div><div><div><br></div></div></div></div></div></div>
Barsmark Frivillige brandværn holder ofte øvelser for at holde medlemmernes kompetencer ved lige. Her ved en øvelse på en campingplads i lokalområdet, hvor der trænes i at pumpe vand op fra en bæk. Det er nyttigt både til vandforsyning ved brand og til hjælp i forbindelse med oversvømmelse. 

Foto: Privat/Barsmark Frivillige Brandværn
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Foto:
I Aabenraa kommune ligger Barsmark, et landsbysamfund, der tidligere hørte til Nordslesvig. Indtil 1891 påbød loven alle sunde, raske mandlige indbyggere at deltage i slukning af brande og deltage i mindst en årlig øvelse med mødepligt. Men i 1891 besluttede beboerne at etablere et frivilligt brandværn.

Fire gårdmænd fra nogle af landsbyens store gårde, byens smed og endnu en frivillig, skulle danne Barsmark Frivillige Brandværns første kommando. Og i værnets første kommando sad ham, der blev oldefar til Christian Krag Hildebrandt, brandkaptajn i Barsmark Frivillige Brandværn anno 2022. (kaptajn er betegnelsen for foreningsformanden)

Om serien Danmarks civile enmandshære

I Danmark er registreret mere end 12.000 aktive foreninger. Mange af dem har ingen, kun få eller en enkelt ansat, men er ofte drevet helt eller delvist af ihærdige frivillige, som hvert år bruger timevis eller dagevis, ofte mere, på at gøre og være noget for andre, for en sag eller et formål. Med en serie foreningsportrætter tager Altinget Civilsamfund på tur i hele Danmarks mangfoldige foreningslandskab. Foreningerne er udvalgt blandt registrerede frivillige foreninger med netop en ansat – en i hver af Danmarks 98 kommuner. Serien er samtidig en stafet, hvor den portrætterede forening vælger, i hvilken kommune, det næste foreningsportræt skal findes.   

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024