Ugens civile enmandshær: Bag den gule dommertrøje finder man et unikt fællesskab og en lang tradition

Randers Fodbolddommerklubs fremmeste formål er at uddanne nye fodbolddommere samt at støtte dem moralsk og fagligt, men klubben er også et socialt fællesskab og en vigtig brik i dansk idrætsliv.

Til trods for navnet, så har Randers Fodbolddommerklub hjemme i Ulstrup, som er en del af Favrskov Kommune.
Til trods for navnet, så har Randers Fodbolddommerklub hjemme i Ulstrup, som er en del af Favrskov Kommune.Foto: Privatfoto/Randers Fodbolddommerklub
Rasmus Lauge Winding

Omdrejningspunktet i Randers Fodbolddommerklub er selve dommergerningen, men klubbens aktiviteter spænder vidt og bredt. Klubben agerer rugekasse for nye, aspirerende dommere, der kan tage DBUs dommergrundkurser hos de to diplominstruktører. Men klubben er også et unikt socialt fælleskab med 85 medlemmer, der blandt andet byder på årsfester, udlands- og stadionture. 

Randers Fodbolddommerklub blev oprettet i 1939. Foreningen fik for alvor vind i sejlene op gennem 50'erne, da Anden verdenskrigs dystre år havde sluppet sit tag om Danmark og det danske foreningsliv. Mikkel John Kjær Hansen, som er kasserer i fodbolddommerklubben, fortæller om klubbens historie, dens fremtidsudsigter og det dalende antal fodbolddommere, der hjemsøger fodbolddommerverdenen. 

Om serien Danmarks civile enmandshære

I Danmark er registreret mere end 12.000 aktive foreninger. Mange af dem har ingen, kun få eller en enkelt ansat, men er ofte drevet helt eller delvist af ihærdige frivillige, som hvert år bruger timevis eller dagevis, ofte mere, på at gøre og være noget for andre, for en sag eller et formål.

Med en serie foreningsportrætter tager Altinget Civilsamfund på tur i hele Danmarks mangfoldige foreningslandskab.

Foreningerne er udvalgt blandt registrerede frivillige foreninger med netop en ansat – en i hver af Danmarks 98 kommuner. Serien er samtidig en stafet, hvor den portrætterede forening vælger, i hvilken kommune, det næste foreningsportræt skal findes.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024