Ugens civile enmandshær: En global forening bygget på spansk blod og stærke frivillige kræfter

Knabstrupperforeningen for Danmark har tråde helt tilbage til Napoleonskrigene. Foreningen er i dag et et globalt moderforbund drevet af stærke frivillige kræfter.

Ved et tilfælde blev Ena Sparres første hest, som hun fik i 1977, en knabstrupper.
Ved et tilfælde blev Ena Sparres første hest, som hun fik i 1977, en knabstrupper.Foto: Privatfoto/Knabstrupperforeningen for Danmark
Rasmus Lauge Winding

Under Napoleonskrigene, der hærgede Europa i starten af 1800-tallet, kom der spanske hjælpetropper til Sjælland. I den forbindelse stødte slagter Flæbe fra Holbæk på en spansk adjundant, som han endte med at købe en hoppe af. Denne hoppe var en såkaldt sobel-fuks – et prægtigt, metalglinsende eksemplar med hvid man og hale samt små hvide pletter spredt udover den imponerende krop. Da ejeren af Knabstrup Gods Christian Ditlev Lun senere fik øje på den usædvanlige hoppe tøvede han ikke et øjeblik, han købte straks hoppen og indsatte den i sin hesteavl. Dermed var hesteracen 'Knabstrupperen' skabt. Hesten udgør fundamentet for denne uges civile enmandshær: Knabstrupperforeningen for Danmark.  

Ena Sparre, næstformand for Knabstrupperforening for Danmark, tager os i hånden og fortæller, hvordan den historiske organisation er endt som et globalt anerkendt fænomen. 

Om serien Danmarks civile enmandshære

I Danmark er registreret mere end 12.000 aktive foreninger. Mange af dem har ingen, kun få eller en enkelt ansat, men er ofte drevet helt eller delvist af ihærdige frivillige, som hvert år bruger timevis eller dagevis, ofte mere, på at gøre og være noget for andre, for en sag eller et formål.

Med en serie foreningsportrætter tager Altinget Civilsamfund på tur i hele Danmarks mangfoldige foreningslandskab.

Foreningerne er udvalgt blandt registrerede frivillige foreninger med netop en ansat – en i hver af Danmarks 98 kommuner. Serien er samtidig en stafet, hvor den portrætterede forening vælger, i hvilken kommune, det næste foreningsportræt skal findes.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024