Kronik

Forsker til Svend Brinkmann: Vi kan ikke vente på et uopnåeligt studie

Vi bliver nødt til at acceptere, at vi aldrig får endegyldigt påvist sammenhængen mellem skærmtid og mistrivsel, skriver Aida Bikic, der mener, at Svend Brinkmann og andre går og venter på et uopnåeligt studie.

Skærmforbrug har invaderet børn og unges hverdag i sådan en grad, at vi ikke kan vente på et uopnåeligt studie, skriver Aida Bikic.  
Skærmforbrug har invaderet børn og unges hverdag i sådan en grad, at vi ikke kan vente på et uopnåeligt studie, skriver Aida Bikic.  Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Aida Bikic
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Red Barnet udkom i sidste uge med en rapport, der viser, at to ud af tre danske børn udsættes for grænseoverskridende indhold på nettet.

De danske børn tilbringer det meste af deres vågne tid online: omkring fire timer på skolen og fem timer i fritiden.

Samtidig forsøgte Svend Brinkmann at belyse emnet om skærmtid i to episoder af 'Brinkmans briks'.

Mange af lytterne sidder nu nok tilbage med spørgsmålene, "om det nu er så slemt med de skærme", og "om skærmkritikken mangler forskningsmæssigt fodfæste".

Brinkmann og gæsten Andreas Lieberoth argumenterer, at der mangler kausalitetsstudier, som beviser, at det er skærmens skyld at børn mistrives.

Vi bliver nødt til at acceptere præmissen om, at vi aldrig kommer til at få dette efterspurgte kausalitetsstudie mellem skærmtid og trivsel.

Aida Bikic
Psykolog og lektor, Syddansk Universitet

Bare fordi der er sammenhæng mellem skærmtid og børns mistrivsel, betyder det jo ikke, at den ene er årsag til den anden.

Statistisk set er det helt korrekt.

Men gentagne sammenhænge mellem to variable, ligesom mellem skærm og mistrivsel, er et stærkt signal om en mulig kausal sammenhæng.

Netop dette har mange sundhedsmyndigheder verden over reageret på ud fra et forsigtighedsprincip.

Umuligt at påvise

Det vigtigste argument hos kritikere af de såkaldte "alarmister" er altså det manglende årssagsforklarende studie.

Som forsker kan jeg kun påpege, at vi bliver nødt til at acceptere præmissen om, at vi aldrig kommer til at få dette efterspurgte kausalitetsstudie mellem skærmtid og trivsel.

Og hvorfor gør vi nu ikke det? 

For det første kræver det konsensus om og en definition af trivsel/mistrivsel samt indhold og funktioner på skærmen. Og for det andet kan en endegyldig årsagssammenhæng kun påvises gennem et randomiseret og kontrolleret studie.

Det kræver, at man tilfældigt fordeler en stor gruppe gravide kvinder og deres børn til ingen kontakt med skærme og en anden gruppe, som fortsætter deres almindelige brug.

Man skulle helst også have nogle grupper, som udsættes for forskelligt skærmindhold i forskellige doser.

Læs også

For at få endegyldige svar, skulle man så følge disse familier i årtier og undersøge, hvordan skærmbrug hænger sammen med mistrivsel, symptomer og indlæring.

Dette scenarie er åbenlyst umuligt både af etiske og praktiske grunde.

Paradoksalt nok fremhæver man i debatten manglen på dette kausalitetsstudie, som begrundelse for ikke at gribe ind og glemmer samtidig, at digitalisering blev introduceret af industri og myndigheder, uden nogen randomiserede studier og evidens for at det ikke er skadeligt.

Studier af dårlig kvalitet

Et andet vigtigt argument i 'Brinkmanns briks' er, at meta-analyser, altså oversigtsstudier, som sammenfatter og evaluerer mange publicerede studier på området, finder konsistente signifikante sammenhænge, dog med små effekter og derfor fortolkes som ubetydelige.

Problemet er, at de studier som sammenfattes, kan være som æbler og pærer – dårligt sammenlignelige.

De kan være ujævne med forskellige definitioner, formål, parametre, undersøgelsesområde og meget overordnede som et studie, som måler på, om adgang til internettet giver bedre trivsel i en befolkningsgruppe, selvom dette ikke siger noget om specifikke effekter af skærmbrug for børn.

Skærmforbrug har invaderet børn og unges hverdag i sådan en grad, at vi ikke kan vente på et uopnåeligt studie.

Aida Bikic
Psykolog og lektor, Syddansk Universitet

Dertil er størstedelen af studierne på området af dårlig kvalitet. fordi man benytter spørgeskemametoden, samt at skærmtid omfatter al aktivitet.

De fleste kan genkende, at hvis man blev spurgt om sin skærmtid, så ville man gætte mindre end reelt.

I metaanalyser beregner man et vægtet gennemsnit af alle studiers resultater.

Hvis studierne er dårligt sammenlignelige, eller hvis en stor del af dem er af dårlig kvalitet, kan det påvirke resultaterne i metaanalysen og risikere at skjule en væsentlig reel sammenhæng.

Rigeligt med evidens

At vi aldrig får det efterspurgte kausalitetsstudie mellem skærmtid og trivsel, er imidlertid ikke argument for at konkludere, at der ikke er nogen sammenhæng, eller at der ikke er væsentlige problemer.

Skærmforbrug har invaderet børn og unges hverdag i sådan en grad, at vi ikke kan vente på et uopnåeligt studie.

Vi skal forholde os til den aktuelle forskning og sammenholde det med det levede liv.

Et nyt dansk studie viser, at reduktion af skærmtid i familier medfører en bedre trivsel hos børn allerede efter to uger.

Læs også

Fra andre forskningsområder har vi rigelig evidens for, at selve indholdet fra skærmen direkte påvirker hjernefunktioner hos børn.

Kognitiv computertræning er et kendt forskningsfelt, hvor man i kausalitetsstudier har anvendt særlige computerspil for at træne opmærksomhed og hukommelse.

I dag foregår denne træning utilsigtet ved hverdagsskærmbrug, hvor korte, hurtige videoer træner brugerne til at holde opmærksomhed, når der udløses en umiddelbar belønning.

At dette kan forværre ens opmærksomhed, har selv de unge bemærket ved at opfinde begrebet "brain rot" (ens hjerne rådner), når man "doomscroller" i timevis.

Teknologierne buldrer afsted

Det er farligt kun at kigge på statistik, særligt hvis det bygger på forskningsstudier af dårlig kvalitet – og ikke inddrager erfaringer fra den virkelige verden.

Selv forskeren Amy Orben, kendt som "kartoffeldamen" grundet sin udtalelse om at skærmbrug nok påvirker mennesker lige så meget, som den mængde kartofler de spiser, er ved at trække i land.

Børn og unges psyke og hjerner er skrøbelige og skal beskyttes både af myndigheder og af voksne.

Aida Bikic
Psykolog og lektor, Syddansk Universitet

Som ung forsker har hun kun arbejdet med data og var overbevist om statistikkens magt.

Orben beretter for nyligt i den tyske avis Die Zeit, at hun nu ser effekten af skærmbrug mere nuanceret gennem sit samarbejde med læger.

Hun kan have søvnløse nætter over, om hun havde rådgivet regeringen forkert om, at skærmbrug er helt ufarligt.

Red Barnets rapport viser, at mange børn og unge på daglig basis oplever voldsomt indhold, der kan påvirke dem negativt emotionelt, kognitivt og socialt.

Dette indhold kan sammenlignes med fast food.

Nogle tager på med det samme eller får det dårligt og udviser symptomer, mens andre ikke reagerer umiddelbart, men år senere resulterer det i hjerte-kar-sygdomme og alvorlige konsekvenser.

Læs også

Børn og unges psyke og hjerner er skrøbelige og skal beskyttes både af myndigheder og af voksne ved at regulere børns færden online, om end der nu er et overordnet kausalitetsstudie eller ej.

Det får vi nemlig aldrig.

Mens nogle alligevel sidder og venter, så rykker teknologierne sig konstant.

Milliarder af dollars investeres i virksomheder, som ønsker at fastholde umodne børns hjerner på de digitale platforme længst muligt, imens forskningen slet ikke kan følge med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Svend Brinkmann

Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet, forfatter
ph.d. (Aarhus Uni. 2006), cand.psych. (Aarhus Uni. 2002)

Andreas Lieberoth

Lektor ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus Universitet
ph.d. i psykologi (Aarhus Uni. 2014), cand.mag. i religion og psykologi (Syddansk Uni. 2009)

Aida Bikic

Lektor, ph.d., psykolog, Klinisk Institut, Syddansk Universitet

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024