Udvalget
spørger
Sophie Løhde

Vil ministeren oplyse det samlede antal kritiske sårbarheder i it-systemerne for hver af de fem regioner, opdelt efter, hvor kritiske disse sårbarheder er?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Udvalget for Digitalisering og It, Spørgsmål 222

I de seneste år har vi set flere eksempler på ransomware-angreb rettet mod hospitaler i udlandet f.eks. i Rumænien jf. artiklen » Kæmpe ransomware-angreb tvinger 25 hospitaler til at gå offline: Må arbejde med papir«, computerworld.dk, den 13. februar 2024.

Sådanne angreb kan få alvorlige konsekvenser for patientbehandlingen. Dette understreger vigtigheden af en robust cybersikkerhed i vores egne hospitaler for at undgå lignende hændelser. Vil ministeren i den forbindelse svarer på følgende spørgsmål:

– Vil ministeren oplyse det samlede antal kritiske sårbarheder i it-systemerne for hver af de fem regioner, opdelt efter, hvor kritiske disse sårbarheder er? Der er ikke et ønske om oplysninger, der afslører specifikke tekniske detaljer eller følsomme oplysninger, men blot en oplysning om antallet af sårbarheder, som kunne udgøre en risiko for regionernes hospitals-IT-systemer, såsom interne servere, computere, røntgensystemer, pumper, scannere og laboratorieudstyr.

– Hvor mange af de kritiske sårbarheder har været kendt og eksisteret siden før sommerferien, og hvor mange har været kendt og eksisteret i over et år? Der ønskes alene sammenfattede data og statistikker og ikke detaljerede oplysninger om individuelle sårbarheder eller deres specifikke karakteristika.

– Vil ministeren vurdere, om de afsatte midler i regeringens strategi for cyber- og informationssikkerhed – herunder de 270 mio. kr., som blev nævnt af finansministeren i svar på L 239 (folketingsåret 2021-22) – spm. 42, er tilstrækkelige til at sikre en robust cybersikkerhed på tværs af regionernes hospitaler? Hvis ikke, hvilke yderligere ressourcer eller initiativer anser ministeren som nødvendige for at sikre, at den nuværende situation med manglende sikkerhedsopdateringer og kendte kritiske sårbarheder ikke udgør en trussel mod danskernes sikkerhed?

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024