Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Kommentar af 
Thomas Larsen

Thomas Larsen: Løkke spiller højt spil ved at gøre sin spindoktor til minister

Udnævnelsen af Caroline Stage Olsen til ny digitaliseringsminister viser, at Lars Løkke Rasmussen har hårdt brug for nye profiler, der kan være med til at fremtidssikre Moderaterne, skriver Thomas Larsen.

Indtil videre har vælgerne absolut ikke været begejstrede for SVM-regeringen, og ministerrokaden får næppe vælgerne til at søge tilbage i større antal, skriver Thomas Larsen.
Indtil videre har vælgerne absolut ikke været begejstrede for SVM-regeringen, og ministerrokaden får næppe vælgerne til at søge tilbage i større antal, skriver Thomas Larsen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kig lige ned til mig!

Sådan lyder beskeden fra den konservative partiformand Poul Schlüter, da han 9. september 1982 ringer til sin pressechef Hans Engell og beder ham om at komme til sit kontor.

Engell gætter med det samme på, at han måske skal flytte med Schlüter ind i Statsministeriet, nu hvor formanden skal være statsminister.

Da Engell ankommer, ser sekretærerne mærkeligt på ham.

De har netop fået at vide af Schlüter, at den næste, der træder ind ad døren, skal være forsvarsminister.

Sekretærerne kan simpelthen ikke tro, at den 33-årige journalist og pressechef skal udnævnes til minister.

Men sådan er det.

Nu er Caroline Stage Olsen også blevet løftet ind på ministerholdet uden at være valgt, og det gør, at nogle af medlemmerne af Moderaternes folketingsgruppe føler sig komplet overset.

Thomas Larsen

Og resten er historie: Hans Engell viser sig at være et politisk stortalent, der senere kommer til at beklæde centrale ministerposter, bliver valgt til konservativ leder og er godt i gang med at køre sig i stilling som borgerlig statsministerkandidat.

Alt kører på skinner, indtil han i 1997 brager ind i en betonklods på Helsingørmotorvejen i spirituspåvirket tilstand og torpederer sin karriere.

Historien om Engells lynforfremmelse stammer fra en bog om Schlüter, som jeg har været med til at skrive. Og den viser, at det er sket før, at en rådgiver – eller spindoktor – har taget et kraftspring ind på et ministerhold og er blevet en succes.

Derfor skal man heller ikke udelukke, at udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har set rigtigt ved at gøre sin rådgiver, Caroline Stage Olsen, til digitaliseringsminister.

Her og nu fremstår udnævnelsen dog mest af alt som en gambling, der blotlægger Løkkes udfordring og hastværk med at fremtidssikre Moderaterne.

For selvom Løkke har skrevet politisk historie ved nærmest egenhændigt at have ført sit parti ind i Folketinget, og selvom han står i spidsen for en 14 mand stor folketingsgruppe, har han hårdt brug for, at partiet får flere profiler før de næste møder med vælgerne.

Internt i partiet arbejdes der hårdt på at blive klar til kommunalvalget i november 2025, og derudover skal partiet rustes til næste folketingsvalg senest i 2026.

Læs også

Til den tid vil det blive svært for Løkke at kunne dominere en ny valgkamp på samme måde, som det skete i 2022, hvor han blev manden i centrum.

Næste gang vil han ikke i samme grad have nyhedens interesse som ny partileder. Han vil også få sværere ved at overbevise danskerne om fordelene ved en bred flertalsregering, der samarbejder hen over midten.

Indtil videre har vælgerne absolut ikke været begejstrede for SVM-regeringen, og ministerrokaden får næppe vælgerne til at søge tilbage i større antal.

Af samme grund er det afgørende for Løkke, at han kan udvikle flere kendte og anerkendte politikere.

Og det er i høj grad i det lys, man skal se hans overraskende forfremmelse af sin 33-årige rådgiver til minister.

I rollen som digitaliseringsminister skal Caroline Stage Olsen arbejde loyalt for at forløse regeringens ambitioner, når det handler om digitalisering. Men hun skal i høj grad også forsøge at gøre sig kendt og blive en gevinst for Moderaterne.

Der er en verden til forskel på at være rådgiver og selv at være i ilden som minister.

Thomas Larsen

Løkke ser et stort lys i hende, og hun har tidligere høstet politisk erfaring som Venstre-politiker på Københavns Rådhus, ligesom hun har fungeret som politisk chef hos Moderaterne.

Alligevel er der tale om en kæmpe satsning, for hun har ingen erfaring som parlamentariker på Christiansborg, og der er en verden til forskel på at være rådgiver og selv at være i ilden som minister.

Dertil er det tydeligt, at hvedebrødsdagene er et fuldstændigt overstået kapitel for SVM-regeringen.

I det øjeblik, da statsminister Mette Frederiksen torsdag formiddag præsenterede sine ministre på Amalienborg Slotsplads, blev hun ramt af en byge af kritiske spørgsmål. Journalisterne fokuserede benhårdt på udnævnelsen af den nu tidligere københavnske overborgmester Sofie Hæstorp Andersen til social- og boligminister.

Alle ville vide, om hun skulle fjernes som overborgmester, fordi Socialdemokratiet ellers risikerer at tabe magten over København ved kommunevalget næste år.

Interessen for de øvrige ministre og deres arbejdsopgaver var begrænset.

Optrinnet illustrerer ganske godt, hvor svært det bliver for dem at sætte nye offensive dagsordener for SVM-regeringen. Og det gælder selvfølgelig også for Caroline Stage Olsen, som kun kommer til at råde over et lille ministerium på Slotsholmen.

Men også for Løkke selv rummer udnævnelsen af Caroline Stage Olsen en risiko. Han har igen valgt at se bort fra medlemmerne af sin folketingsgruppe. Allerede ved valget i 2022 hentede han Christina Egelund ind på posten som uddannelses- og forskningsminister, mens Lars Aagaard blev udnævnt til klima-, energi- og forsyningsminister.

Uden at nogen af dem var valgt til Folketinget.

Læs også

Nu er Caroline Stage Olsen også blevet løftet ind på ministerholdet, uden at være valgt, og det gør, at nogle af medlemmerne af Moderaternes folketingsgruppe føler sig komplet overset.

Den slags kan Løkke se stort på i dag. Han er reelt parti-ejer, og de færreste på Borgen levner Moderaterne de store chancer, hvis han skulle få en tagsten i hovedet i morgen.

Men Løkke skal ikke desto mindre passe på, at den magtfuldkommenhed, som i sin tid fik hans partifæller i Venstre til at gøre oprør, ikke kommer til at udløse frustration og uro i Moderaterne.

Udadtil roser partifællerne deres formands beslutning om at gøre Caroline Stage Olsen til ny minister, og de fremhæver hendes arbejdsomhed, skarphed og dygtighed. Men indadtil er det ikke alle, der klapper.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Larsen

Politisk kommentator
fellow (Stanford Uni. 2000), journalist (DJH 1988)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Caroline Stage Olsen

Digitaliseringsminister (M)
cand.merc. (CBS 2015)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024