Tvivl om embedsmænds strafansvar

ANKLAGE: Jurister diskuterer, om embedsmænd bør kunne gå fri af ansvar, hvis de påberåber sig ukendskab til loven. En urimelig forskelsbehandling, lyder det.

I Tamilsagen rejste anklagemyndigheden aldrig en sag mod de ledende topembedsmænd, fordi de ikke kendte til loven. Flere jurister stiller dog spørgsmålstegn ved denne fritagelsesgrund.
I Tamilsagen rejste anklagemyndigheden aldrig en sag mod de ledende topembedsmænd, fordi de ikke kendte til loven. Flere jurister stiller dog spørgsmålstegn ved denne fritagelsesgrund.Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

Man må jo normalt gå ud fra, at embedsmænd kender og forstår de love, de selv administrerer, og så kan det forekomme lidt mærkeligt, at de som er bedst inde i sagerne kan fritages for et ansvar, som almindelige mennesker ikke kan.

Carsten Henrichsen
Professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet

Jeg tror simpelthen ikke, at embedsmænd vil blive fritaget på det grundlag (ukendskab til loven, red.), hvis der kom en sag til pådømmelse ved domstolene.

Sten Bønsing
Lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet

Tamilsagen førte aldrig til et strafansvar for de involverede topembedsmænd. Anklagemyndigheden valgte ikke at rejse en sag, da de mente, de ville tabe. Embedsmændene kendte nemlig ikke ordentligt til reglerne på området.

Siden har det i en vis udstrækning været den gængse opfattelse, at embedsmænd kunne påberåbe sig ukendskab til den gældende lov som ansvarsfritagende grund.

Ikke alle er dog enige heri.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024