Debat

Iværksætter til regeringen: Nulstil bureaukratiet for de grønne iværksættere

Lanceringsparate, bæredygtige og finansierede projekter bremses konstant af bureaukratiske forsøgsordninger og opstartspuljer i hver enkelt kommune. Hvis regeringen reelt vil satse på grønt iværksætteri, så skal de bureaukratiske processer nulstilles, skriver Morten Brændholdt, direktør i Canopy Life.

Når statsministeren udtaler, at meningsløst bureaukrati skal skrues ned i kommunerne, må hun ikke glemme de seriøse forhindringer, som grønne iværksættere oplever, skriver Morten Brændholdt.
Når statsministeren udtaler, at meningsløst bureaukrati skal skrues ned i kommunerne, må hun ikke glemme de seriøse forhindringer, som grønne iværksættere oplever, skriver Morten Brændholdt.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Stor var min glæde, da statsministeren i sin nytårstale lagde op til, at der skal skrues ned for meningsløst bureaukrati i kommunerne. Lige så stor var min frustrationen dog over, at det kun er ældreområdet, der skal have glæde af gode idéer og hurtig implementering.

Som iværksætter, der arbejder på at skabe bæredygtige, inspirerende og afslappende oplevelser i den danske natur, er det en jungle at finde rundt i regler, tilladelser, høringsberettigede og klagemuligheder. Ønsker man ovenikøbet at etablere sig flere steder i landet, skulle man tro, at det blev nemmere med tiden. Men der kan man tro om igen. For man skal gennem den samme sagsbehandlingsmølle i hver enkelt kommune.

Her bliver man mødt af hjælpsomme medarbejdere. De har dog brug for tid til at sætte sig ind i projektet, fordi det er nyt, og der ikke er opført noget tilsvarende i kommunen. Samtidig skal de sikre sig politisk opbakning i kommunalbestyrelsen. 

Intet under, at det står sløjt til

Når det så endelig er på plads, og en tilladelse er givet, ja, så kan der klages til Planklagenævnet, hvis sagsbehandlingstider på nuværende tidspunkt er op til et år.

Det er altså intet under, at det står sløjt til med udviklingen af kyst- og naturturismen, som Erhvervsministeriet også konkluderede i en rapport fra marts sidste år. Her står der, at naturturismen har trange kår, fordi det er svært at tiltrække de nødvendige investorer og risikovillig kapital, og at udviklingen af turismeprojekter møder kritik fra grønne organisationer. Det til trods for, at den seneste revidering af planloven lægger op til, at erhvervsudvikling og naturbeskyttelse i højere grad skal sidestilles. 

Aldrig har så mange danskere søgt ophold i naturen som under coronapandemien. Det er et område med enormt potentiale, hvis det gøres hensigtsmæssigt. Samtidig efterspørger danskerne bæredygtige overnatningsmuligheder, og Dansk Kyst- og Naturturisme peger på, at digitale løsninger er vejen frem.

Ideerne dør, og investorerne fordufter, når der hele tiden sættes forhindringer i vejen for, at den investeringsvillige kapital kan komme ud at arbejde

Morten Brændholdt
Direktør, Canopy Life

Bureaukratiske forsøgsordninger 

Vi står med et flyveklart, bæredygtigt, digitalt og finansieret projekt. Et projekt, der ovenikøbet inddrager lokalbefolkningen, skaber lokale arbejdspladser og har natur- og klimaformidling som bærende element. Alligevel bremses vi konstant.

Verden omkring os bevæger sig med lysets hast, nye tendenser og nye behov opstår, men den politiske vilje til at sætte kreative kræfter i spil på turismeområdet begrænses til bureaukratiske forsøgsordninger og opstartspuljer.

Hvis regeringen reelt mener, at der skal satses på grønt iværksætteri, skal der skrues ned for bureaukratiet. Ideerne dør, og investorerne fordufter, når der hele tiden sættes forhindringer i vejen for, at den investeringsvillige kapital kan komme ud at arbejde.

Så kære regering: Nulstil bureaukratiet også for de grønne iværksættere. Så skal vi nok hjælpe med at nå klimamålene på en hensigtsmæssig måde. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Brændholdt

Direktør, Canopy Life

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024