Det betyder Lissabon for skatten

TRAKTAT: Lissabon-traktaten skulle egentlig gøre EU's beslutningsprocesser hurtigere. Men på skatteområdet kan traktaten få den stik modsatte effekt.
Den 1. december 2009 trådte Lissabon-traktaten i kraft. Det kan få betydning både for EU's skattepolitik og det fælles toldsamarbejde.
Den 1. december 2009 trådte Lissabon-traktaten i kraft. Det kan få betydning både for EU's skattepolitik og det fælles toldsamarbejde.
Niels Th. Dahl

Selv om der ikke traditionelt har været så stor opbakning blandt landene til overhovedet at vedtage retsakter på skatteområdet, så kan ulempen især blive, at der er ting, som kunne være blevet undersøgt i komitéerne, der ikke vil blive det.

Jacob Graff Nielsen
Docent i skatteret ved KU

EU's beslutningsprocedurer på skatteområdet risikerer at blive mere langsommelige og træge, efter at den længe ventede Lissabon-traktat trådte i kraft i går tirsdag.

Det kan blive det paradoksale resultat, selv om Lissabon-traktaten egentlig skulle smiddiggøre og effektivisere EU's beslutningsproces - og selv om den egentlig slet ikke først og fremmest ændrer ved noget på skatteområdet.

Ny komitéprocedure
Lissabon-traktaten medfører nemlig en ændring i den måde, de såkaldte komitéer under Kommissionen fungerer på. Komitéerne består af embedsfolk fra de forskellige lande, der som regel bruges enten til at lave undersøgelser af forskellige forhold eller til at tage sig af den rent tekniske udformning af regler, som EU's Ministerråd har besluttet.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024