EU strammer op på medicin til børn

MEDICIN: Ny EU-regel kræver, at industrien tester, hvordan medicinen virker på børn. Forvent at blive spurgt, hvis du har et sygt barn, siger medicinindustrien.
Morten Øyen

Et nyt krav fra EU kræver, at medicinalvirksomheder med et nyt lægemiddel skal have en godkendt og forpligtende plan, den såkaldte pædiatrisk undersøgelsesplan (PIP) for kliniske studier i børn, for at blive godkendt i EU, skriver Berlingske Tidende.

De nye regler kræver en forpligtende plan af medicinalvirksomhederne, hvis de vil have et lægemiddel godkendt, som har relevans for børn og unge. Indtil nu har medicinalindustrien været tilbageholdende med at teste medicin på børn, selvom man både i industrien og blandt forskere de seneste år er blevet meget mere opmærksomme på, at børn medicinsk ikke kan behandles som voksne.

"Det er et generelt problem, at vi bruger medicin til børn i doseringer, som vi har måttet sjusse os frem til. Man kan ikke bare uden videre udregne doserne til et barn ud fra, hvad en voksen skal have," siger Søren Rittig, overlæge på børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital i Skejby og formand for Dansk Pædiatrisk Selskab til Berlingske Tidende.

Og ifølge medicinalindustrien selv er dette en udvikling, der stiller nye krav til forældre til syge børn.

"Forældre vil fremover i langt højere grad blive mødt med ønsket om, at deres børn deltager i medicinforsøg. Man må indstille sig på, at man kan bliver spurgt, hvis man har et sygt barn," siger Henrik Vestergaard, vicedirektør i LIF, brancheforeningen for lægemiddelvirksomhed i Danmark, ifølge Berlingske Tidende.

Effekten af de nye EU-krav ventes først at kunne ses næste år, men allerede nu har danske medicinalvirksomheder ifølge Berlingske Tidende anmeldt mere end 3 gange så mange nye kliniske studier i børn som sidste år. 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024