Britisk budgetunderskud overgår Grækenlands

ØKONOMI: EU-Kommissionens halvårlige skøn over økonomien forventer et britisk budgetunderskud i år på 12 procent af BNP - og dermed det største i EU.
Morten Øyen
Det britiske budgetunderskud vil i år overgå Grækenland og dermed blive det største i EU. Det fremgår af EU-Kommissionens halvårlige skøn over økonomien i de 27 EU-lande.

Kommissionen skønner det britiske budgetunderskud vil stige til 12 procent af BNP i år og dermed overgå det græske underskud, der i år vil falde til 9,3 procent af BNP.

Advarsel til ny regering
Meldingen fra EU-Kommissionen kommer dagen før briterne går til stemmeurnen, hvor Liberaldemokraterne har overrasket alle og gjort valget til et tæt valg, der kan give en historisk mindretalsregering.

Det har fået analytikere til at diskutere i pressen, om et såkaldt "hung parliament" vil have slagkraft nok til at reducere det store underskud. Og skal man tro EU-Kommissionen er det nødvendigt med en handlekraftig regering:

"Det første, den nye regering må gøre, er at vedtage en overbevisende, ambitiøs finanspolitisk konsolideringsplan, så man kan starte med at reducere det meget høje underskud og stabilisere det høje gældsniveau i Storbritannien," siger EU's økonomikommissær Olli Rehn til den britiske avis The Guardian.

"Det er suverænt den største og vigtigste opgave for en ny regering," siger han og understreger, at han er sikker på, at en ny regering vil tage opgaven på sig, "lige meget hvilken farve regeringen vil få".

EU's økonomi i bedring
Selvom tallene er dyster læsning er de en marginal forbedring i forhold til Kommissionens seneste skøn fra november. Og ser man på væksten i Storbritannien, er der små fremskridt at spore. Ligesom i resten af Europa.

Ifølge EU-Kommissionens halvårlige skøn over EU-landenes økonomi forventes den samlet at vokse med en procent i løbet af 2010. Og i Storbritannien er udsigten til en mindre vækst i økonomien blevet en væsentlig del af valgkampen.

Britisk valg
Økonomien har været et hovedtema i valgkampen, og de to store partier, Labour og De Konservative, har hele vejen annonceret to forskellige måder til at få økonomien til at gro.

Mens De Konservative allerede i år vil indlede en milliardbesparelse i de offentlige for at bringe den store statsgæld ned, vil Labour gå mere forsigtigt til værks for ikke at "kvæle" den fremgang, som de mener er så småt på vej.

Det britiske valg finder sted torsdag den 6. maj.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024