Alvorlig test af europapartier

ANALYSE: Tirsdag starter forhandlingerne om børnechecken. Forhandlingsklimaet er giftigt efter åbenlys spinkrig i medierne mellem Socialdemokraterne og Venstre. Aftale med Enhedslisten vil aflyse europaaftale.
Forhandlingerne om børnechecken kan få betydning for, om en ny europaaftale droppes helt.
Forhandlingerne om børnechecken kan få betydning for, om en ny europaaftale droppes helt.
Morten Øyen
Fakta
Danmarks europapolitik:
Efter det danske nej til Maastricht-traktaten blev syv af Folketingets partier enige om det såkaldte "nationale kompromis" i oktober 1992. Aftalen dannede udgangspunkt for den danske regerings drøftelser med de daværende øvrige 11 EU-lande.
Den seneste brede aftale om den danske europapolitik blev indgået mellem Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre og Ny Alliance i februar 2008.
Det havde alt sammen måske været nemmere, hvis bare europaaftalen havde været på plads.

For tirsdag indleder skatteminister Morten Østergaard (R) forhandlingerne om at få lovgivningen bag børnechecken til at harmonere med EU-retten. Ligesom europaaftalen handler det dybest set om Danmarks forhold til EU.

I næsten et år har regeringen talt om en ny europaaftale uden at være blevet enige med de øvrige "europapartier", Venstre og Konservative. Og det er netop EU-borgernes forhold til de danske velfærdsydelser, som deler vandene.

Ifølge regeringen er Venstre og Konservative urimelige i sine krav om overvågning af EU-borgernes tilgang til danske velfærdsydelser. Vel nærmest lidt for EU-kritiske. Måske lidt overraskende har regeringen derfor vendt sig mod EU-skeptikerne i Enhedslisten for at få hjælp til at løse hovedpinen med børnechecken.

Dokumentation
Sagen om børnechecken:

Den danske regering har på baggrund af en henstilling fra EU-Kommissionen siden 9. juli 2013 bedt Udbetaling Danmark rette administrationen af udbetaling af børnecheck til EU-borgere, så der administreres i "overensstemmelse med EU-retten".
EU-Kommissionen var kritisk over for det danske "tilknytningskrav" eller "optjeningsprincip", som betød, at for at få fuldt udbetalt børnecheck skal man have været i Danmark i mindst to ud af de seneste 10 år. Ifølge Skatteministeriet er antallet af udenlandske statsborgere, der modtog ydelse til børn bosat uden for Danmark ca. 4.800 i 2012.

Lovforslaget, der skal bringe loven i overensstemmelse med EU-retten, skulle oprindeligt have været fremsat i november. Forslaget blev sendt i høring 24. februar.

Kilde: Skatteministeriet og Altinget.dk 


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024