Besparelser årsag til fransk-britisk militær-samarbejde

FORSVAR: Storbritannien og Frankrig indgik i denne uge en vidtgående forsvarsaftale. Årsagen er massive besparelser i begge lande, og lignende alliancer i Europa kan være på vej, siger militærekspert.
Store offentlige besparelser betyder, at Storbritannien og Frankrig har indgået en vidtrækkende forsvarsaftale, hvor de blandt andet skal være fælles om driften af et hangarskib.
Store offentlige besparelser betyder, at Storbritannien og Frankrig har indgået en vidtrækkende forsvarsaftale, hvor de blandt andet skal være fælles om driften af et hangarskib.Foto: Wikipedia
Morten Øyen

De har ikke nogen penge. Alle de andre årsager til et samarbejde har jo ligget der hele tiden. Men nu er man så økonomisk hårdt spændt for, både blandt briterne og franskmændene, at selve evnen til at bruge militærmagt er udfordret.

Mikkel Vedby Rasmussen
Professor, Københavns Universitet
Fakta
Aftalen indebærer blandt andet udvikling og vedligeholdelse af de to landes atomforsvar, fælles drift af et hangarskib, udvikling af nye droner, fælles udnyttelse og vedligeholdelse af visse typer militærfly samt oprettelsen af et fransk-britisk ekspeditionskorps på 10.000 mand.

Kilde: bbc.co.uk
En ny vidtgående forsvarsaftale mellem Storbritannien og Frankrig blev underskrevet af de to landes ledere tirsdag ved et møde i London. Aftalen har bund i
Dokumentation
Det skrev pressen om aftalen:
I den britiske avis Daily Mail hed det, at "den britiske hær er under fransk kommando", mens avisen The Times gjorde opmærksom på, at Storbritannien og Frankrig ikke har været i krig siden 1815 - og siden har ført flere krige sammen.

I den franske avis Le Figaro kalder man samarbejdet et resultat af "fransk-ledede bestræbelser" og et "første skridt" i et "egentligt" europæisk forsvar.

I den tyske avis Süddeutsche Zeitung blev aftalen omtalt som "en ny æra i europæisk forsvarspolitik" og i Die Welt, kalder man aftalen "revolutionerende" og bebudede at "dette samarbejde bør tjene som et eksempel inden for NATO og EU".

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024