Corydon: Parlamentet bryder gentleman-aftale

KONTROL: Europa-Parlamentet bryder gammel gentlemanaftale ved at blande sig i Rådets administrative budgetter, mener finansminister Bjarne Corydon (S). EL vil have regeringen til at arbejde for mere åbenhed i EU's regnskaber.
Det er noget uklart, hvorvidt parlamentarikerne kan kræve adgang til alle oplysninger vedrørende Rådets udgifter.
Det er noget uklart, hvorvidt parlamentarikerne kan kræve adgang til alle oplysninger vedrørende Rådets udgifter.Foto: Lars Bertelsen
Morten Øyen

Problemet er jo ikke, at der er intern fnidder mellem to EU-institutioner, men at borgernes penge forsvinder i et sort hul. Det burde finansministeren tage seriøst.

Nikolaj Villumsen (EL)
EU-ordfører
Fakta
Sagen kort:

På plenarsamlingen 23. oktober nægtede parlamentarikerne at give deres godkendelse til Rådets budget for regnskabsåret 2010.
Parlamentets afvisning skyldes det manglende samarbejde med Rådet. Ifølge parlamentarikerne nægter Rådet at besvare Parlamentets spørgsmål, møde Budgetkontroludvalget og udlevere de dokumenter, der er nødvendige for at gennemgå institutionens budget.
Parlamentarikerne hævder samtidig, at de ifølge traktaten skal have adgang til de oplysninger, de behøver vedrørende Rådets udgifter.
Europa-Parlamentet har selv startet den institutionskamp mellem Parlamentet og Rådet, der i slutningen af oktober førte til, at europaparlamentarikerne ikke ville godkende Rådets budget for 2010.

Det skriver finansminister Bjarne Corydon i et svar til Enhedslistens Nikolaj Villumsen, der har ønsket at få ministerens holdning til, at Rådet tilbageholder information om budgetter for parlamentarikerne. Ifølge parlamentarikerne forhindrer Rådets afvisning nemlig demokratisk kontrol for EU's skatteborgere, og de nægter nu at godkende Rådets administrative budget for 2010.

Af svaret fremgår det, at samarbejdet mellem Rådet og Parlamentet om budgetgennemførelse i mange år har været reguleret af en såkaldt gentlemanaftale. Aftalen går tilbage til 1970 og indebærer ifølge ministeren, at de to institutioner undlader at blande sig i hinandens administrative budgetter.

"Siden begyndelsen af 2009 har Parlamentet imidlertid sat spørgsmålstegn ved gentlemanaftalens indhold og rækkevidde," skriver Bjarne Corydon.

Retlig uklarhed
Ministeren kalder det desuden "uklart", om parlamentarikerne ifølge traktaten har krav på adgang til alle de oplysninger, de måtte mene at behøve vedrørende Rådets udgifter, som de hævder. Det fremgår nemlig ikke klart af Lissabontraktaten, at de skulle gøre det.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024