Det sker i EU: Budget under lup, status i venteværelset og mere energikrise

Den årlige dom over frem- og tilbageskridt for EU-kandidater kommer i denne uge, hvor de europæiske revisorer fremlægger sine anmærkninger på sidste års EU-budget og både Ukraine og energikrisen stadig tager det meste af opmærksomheden i Bruxelles og omegn.

Edi Rama, den albanske premierminister midt i billedet, er én af dem, der har brokket sig mest højlydt over EU's langstrakte optagelsesproces. I denne uge kommer EU-Kommissionens dom over, hvordan kandidatlandene klarer sig.
Edi Rama, den albanske premierminister midt i billedet, er én af dem, der har brokket sig mest højlydt over EU's langstrakte optagelsesproces. I denne uge kommer EU-Kommissionens dom over, hvordan kandidatlandene klarer sig.Foto: Eva Korinkova/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 10. oktober

I Europa-Parlamentet vil det særlige udvalg nedsat til at granske Unionens covid-indsats debattere med repræsentanter fra medicinalindustrien. Heriblandt Pfizer, som dog ikke har villet sende CEO, Albert Bourla til Bruxelles. Han er kommet særligt i søgelyset, efter EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen har nægtet at fremlægge sin SMS-korrespondance med ham, som hun tidligere har sagt var med til at sikre EU adgang til de mRNA-vacciner, som selskabet sammen med BioNTech leverede i vacccinekapløbets hede dage under pandemien.

Samme sted stemmer Transportudvalget om såkaldte intelligente transportsystemer, mens Udvalget for International Handel lægger sig fast på sin holdning til det nye instrument, der skal kunne ramme tredjelande, der truer eller presser EU-medlemmer til at indtage et særligt standpunkt.

De europæiske energiministre mødes i Prag til en uformel samling. De har nok at tale om, efter deres chefers møde i fredags i samme by, hvor de tog hul på de svære diskussioner om at lægge loft over gaspriserne. Mødet løber over to dage.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024