Det sker i EU: Russiske spionskibe, korn-konflikt med Ukraine og Mette Frederiksen i stor europadebat

Ni nordsølande skal diskutere sikkerheden omkring deres enorme vindambitioner i lyset af trusler om spionage og sabotage i en uge, hvor en række landes kontroversielle importforbud for ukrainsk korn står højt på dagsordenen, og statsministeren tager en stor EU-snak for åbent tæppe med Europa-Parlamentets formand.

Det første vindtopmøde blev holdt i Esbjerg sidste år. Der forpligtede fire lande sig til at tidoble deres vindkraft i Nordsøen. I år er kredsen udvidet til ni lande i regionen, som mødes mandag i Oostende i Belgien for at sætte mere kød på deres store planer.
Det første vindtopmøde blev holdt i Esbjerg sidste år. Der forpligtede fire lande sig til at tidoble deres vindkraft i Nordsøen. I år er kredsen udvidet til ni lande i regionen, som mødes mandag i Oostende i Belgien for at sætte mere kød på deres store planer.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 24. april

Danmark og otte andre lande fra Nordsø-regionen mødes på den belgiske kyst for blandt andet at diskutere sikkerheden omkring det vindeventyr, de er på vej ud i. Det sker, efter russiske skibe er blevet observeret i gang med det, der formodes at være en kortlægning af søkabler og vindmølleparker i regionen, og selvfølgelig også i lyset af sprængningen af Nord Stream-rørledningerne ud for Bornholm.

I Luxembourg mødes de europæiske udenrigsministre. Først får de besøg fra Europarådet, og så kommer den ukrainske udenrigsminister med på et videomøde. Frokost spiser de med deres ministerkollega fra Georgien. Og ud over de geopolitiske implikationer af Ruslands invasion, skal EU-ministrene også lige nå rundt om situationen i Sudan, Tunesien, Moldova og Kina, før de nok også lige skal vende freden – eller manglen på samme – i Mellemøsten.

I Europa-Parlamentet har Landbrugsudvalget den ukrainske vicelandbrugsminister med på en varm linje, efter flere EU-lande for nylig gik enegang og lukkede for import af ukrainsk korn. En særdeles følsom sag for det store, krigshærgede landbrugsland, som i forvejen har svært ved at få sine varer ud på verdensmarkedet.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024