EU-Kommissionen går Polen på klingen over retsstatsprincipper

UNDER OPSYN: EU-Kommissionen indleder for første gang en såkaldt retsstatsmekanisme over for et EU-land, efter den nye polske regering har vedtaget kontroversielle beslutninger om blandt andet landets forfatningsdomstol og statslige medier.

EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker med den nye polske statsminister, Beata Szydlo.
EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker med den nye polske statsminister, Beata Szydlo.Foto: EU-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: EU-Kommissionen skruer nu bissen på over for den nye konservative polske regering, som er kommet under kritik for at være på kant med Unionens demokratiske principper.

Det sker ved at iværksætte en ny såkaldt retsstatsmekanisme, der skal komme til bunds i, hvorvidt den nye regering er ude af trit med EU-værdierne i sine indgreb over for blandt andet statslige medier og Forfatningsdomstolens handlerum.

”At sikre retsstatsprincipperne i de europæiske medlemsstater er en vigtig del af vores ansvar,” siger førstenæstformand i EU-Kommissionen, Frans Timmermans, som begrundelse for beslutning, der blev truffet onsdag af de 28 EU-kommissærer efter et langstrakt møde.

Dokumentation

Kommissionens nye retsstatsmekanisme

Det gør Kommissionen, når den mistænker, at en medlemsstat er på kant med de fælles EU-værdier.

- En vurdering: Kommissionen vil indsamle information, analysere sagen og komme med en udtalelse om, hvorvidt den vurderer, at der er tale om en klar systemisk trussel mod retstilstanden i det pågældende land. Landet får derefter mulighed for genmæle.

- En anbefaling: Hvis sagen ikke er løst, vil Kommissionen sende sine anbefalinger til, hvilke skridt der skal tages, for at landet kan komme på rette vej, inklusive et tidsperspektiv og et krav om, at landet melder tilbage om, hvad det har tænkt sig at gøre. Kommissionens anbefaling bliver offentligt tilgængelig.

- En opfølgning: Kommissionen overvåger, om landet retter op på situationen. Hvis det ikke sker inden for fristen, kan Kommissionen fortsætte med den store hammer, nemlig Lissabon-traktatens artikel syv.

Sådan fungerer artikel syv
Artikel syv i Lissabon-traktaten har en forebyggelsesmekanisme og en sanktionsmekanisme indbygget, som betyder, at et medlemsland i sidste ende kan få inddraget sin stemmeret i Ministerrådet, hvis det alvorligt og gentagne gange forbryder sig mod EU-samarbejdets grundlæggende værdier.

Disse fælles værdier drejer sig om respekt for menneskelig værdighed, menneskerettigheder, frihed, demokrati, lighed og retsstatsprincipper. Det er det, som kandidatlande til EU skal leve op til, når de kommer ind i Unionen, og som det også er forventningen, at alle lande holder i hævd efterfølgende.

Den forebyggende mekanisme går ud på at udstikke en advarsel til et land, som vurderes at være på kant med de fælles værdier. Sanktionsmuligheden i artikel syv kan aktiveres, hvis det findes, at der er en "grov og vedvarende overtrædelse" af disse værdier og kan lede til suspension af landets stemmeret.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024