EU-skat sætter SF'ere på regerings-prøve

ANALYSE: SF går i øjeblikket meget stille med sin støtte til en finans-skat i EU. Tavsheden skal vise, at partiet er modent og regeringsdueligt, men bag det stille ydre håber man, EU hjælper skatten igennem.
Forslaget om en skat på finansielle transaktioner i EU tester SF.
Forslaget om en skat på finansielle transaktioner i EU tester SF.
Morten Øyen
Fakta
Skat på finansielle transaktioner er oprindeligt en idé fra den amerikanske nobelprismodtager James Tobin. Derfor er den også populært kaldt "Tobin-skatten". James Tobins formål med skatten var at mindske incitatmentet til kortsigtet valutaspekulation for derved at skabe stabile valutakurser.
Idéen er dog ofte kendt som en "Robin Hood-skat", hvor indtægterne fra skatten går til u-lande eller klimaet.
EU-Kommissionen fremlagde deres forslag 28. september sidste år, og det vil blandt andet indgå i forhandlingerne om EU's fremtidige budget, som bliver et hovedtema under det danske EU-formandskab i første halvår af 2012.
Det kan virke besynderligt, at et venstrefløjsparti, der åbenlyst går ind for en skat på finansielle transaktioner, er så tavse omkring det, som SF i øjeblikket er. SF har tidligere holdt høringer og stillet beslutningsforslag om skatten i Folketinget. Og for godt et år siden fremlagde partiet et europapolitisk udspil sammen med Socialdemokraterne, hvori det fremgår, at partierne bakker op om EU-skatten.

Siden er finansskatten kun blevet mere aktuel, efter Frankrig, Tyskland og Italien har meddelt sin opbakning til et forslag fra EU-Kommissionen. Senere i januar er der topmøde mellem eurolandene, og her vil der blive arbejdet på et kompromis, der skal tages med til det næste topmøde mellem finansministrene i EU. Dermed er den gamle venstrefløjsmærkesag blevet højaktuel og realpolitisk og vil fylde i medierne i den kommende måned.

Og det sætter SF på en alvorlig regeringsprøve.

Nyt regeringsparti
Der er nemlig ingen tvivl om, at hvis SF havde været i opposition, så ville en række unge SF'ere i folketingsgruppen allerede have været ude at markere holdninger. Men de fleste unge i folketingsgruppen er i dag enten blevet ministre eller sidder på centrale poster. Og det har skabt en helt ny situation.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024