EU's skatteaftaler skal frem i lyset

ÅBENHED: I fremtiden skal EU's medlemslande have indblik i hinandens skatteaftaler med multinationale virksomheder. Det foreslår EU-Kommissionen som et led i at komme systematisk skattespekulation til livs.

Hvis et land laver kreative skatteaftaler med store virksomheder, kan de fremover blive tvunget til at lægge dem frem for alle EU-landene.
Hvis et land laver kreative skatteaftaler med store virksomheder, kan de fremover blive tvunget til at lægge dem frem for alle EU-landene.Foto: Colourbox
Kasper Kaasgaard

Det er blandt andet til glæde for de virksomheder, som ikke er multinationale og ikke har mulighed for at organisere sig på samme måde.

Margrethe Vestager
EU's konkurrencekommissær

BRUXELLES: Når et land i EU godkender en skatteaftale med en virksomhed, skal de øvrige 27 medlemslande have lov at kigge den efter i sømmene.

I hvert fald hvis det står til EU-Kommissionen, der onsdag fremlagde et forslag om øget gennemsigtighed af de aftaler, der har bragt blandt andet Luxembourgs skattepolitik til toppen af EU-dagsordenen via de såkaldte LuxLeaks. Her blev en lang række af netop denne type skatteafgørelser lækket.

Store multinationale selskaber udnytter, at EU-landene har forskellige skatteregler. Det sker for eksempel ved at oprette et datterselskab i et land, hvor virksomheden kan få favorable vilkår. Det nye selskab får så rettighederne til firmaets logo, som hovedselskabet betaler i dyre domme for at bruge. På den måde flyttes overskuddet rundt mellem landene for at opnå den laveste skatteprocent – nogle steder tæt på 0.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024