Hækkerup: Tæt på vigtig handelsaftale for ulandene

INTERVIEW: Mange års forhandlinger om ny handelsaftale i WTO er igen på sporet, lyder det fra handels- og europaminister Nick Hækkerup kort før de afsluttende forhandlinger. Aftalen er udset til især at hjælpe ulandene.
"Hvis udviklingslandene skal udnytte deres fulde potentiale, skal de kunne sælge deres varer ude i verden," lyder det fra handels- og europaminister Nick Hækkerup.
"Hvis udviklingslandene skal udnytte deres fulde potentiale, skal de kunne sælge deres varer ude i verden," lyder det fra handels- og europaminister Nick Hækkerup.Foto: um.dk
Kasper Frandsen

Det skal lykkes. Vi står som verdenssamfund med et udspil, som alle vil vinde på.

Nick Hækkerup (S)
Handels- og europaminister
Fakta

World Trade Organisation (WTO) blev oprettet i 1995 som efterfølger for GATT (General Agreement on Tariffs and Trade), der blev etableret i kølvandet efter Anden Verdenskrig.

WTO skal lette handlen med varer og tjenesteydelser og skabe faste rammer for producenter, eksportører og importører. 

WTO har 159 medlemslande.

Doha-runden handler om at liberalisere handlen i form af en ny, verdensomspændende frihandelsaftale, som især de fattigste lande skal nyde godt af i form af færre handelsbarrierer.

Runden har også været betegnet Doha-udviklingsrunden, fordi sigtet er at øge udviklingslandenes integration og muligheder i den globale økonomi.

Forhandlingerne foregår i WTO, og Doha-runden blev indledt i Qatars hovedstad, Doha, i 2001. Oprindeligt var målsætningen at have aftalen færdig i 2004, men forhandlingerne er blevet udskudt gang på gang pga. manglende enighed.

WTO´s 159 medlemslande mødes hvert andet år til forhandlinger om en ny handelsrunde.

Den nuværende handelsrunde foregår på Bali i Indonesien fra 3. til 6. december, og man har valgt kun at forhandle om tre områder ud af oprindelig flere end 20 områder for at øge sandsynligheden for at nå en aftale.

Det så for kun få dage siden meget svært ud for WTO's 159 medlemslande at nå til enighed om en aftale, der især er udset til at hjælpe udviklingslandene - trods et forhandlingsforløb over 12 år.

Men nu kommer der i den sidste slutspurt nye toner fra Bali, hvor WTO-landene lige nu afholder en ministerkonference fra den 3. til 6. december.

"Der er stadig mange ender, der skal mødes. Men vi er tæt på nu," siger handels- og europaminister Nick Hækkerup (S) fra de igangværende forhandlinger.

Indien er den helt store knast for at få en ny aftale på plads, fordi landet ønsker at kunne opkøbe og lagre fødevarer for at styre fødevarepriserne, så de fattgste i landet har råd til mad.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024