Kristian Jensen om EU's bankunion: Landene skal selv tage den økonomiske oprydning

BANKUNION: Danmark var mandag indbudt til et møde i gruppen af eurolande, der er ved at planlægge, hvordan EU-landenes fremtidige økonomiske samarbejde skal se ud. Det er afgørende, at Danmark bliver hørt, påpeger finansminister Kristian Jensen (V).

Ifølge finansminister Kristian Jensen (V) er det afgørende for dansk deltagelse i EU's bankunion, at hvert medlemsland rydder op i egne finansielle institutioner og reducerer risiciene.
Ifølge finansminister Kristian Jensen (V) er det afgørende for dansk deltagelse i EU's bankunion, at hvert medlemsland rydder op i egne finansielle institutioner og reducerer risiciene.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Amalie Bjerre Christensen

Det er vigtigt, at landene hver især arbejder med risikoreduktion, og at man ikke bare foranlediger sig på, at andre vil samle regningen op, hvis der sker en krise igen.

Kristian Jensen (V)
Finansminister

BRUXELLES: Det er vigtigt, at Danmarks stemme bliver hørt i snakken om fremtiden for det økonomiske samarbejde i EU.

Sådan lød det fra finansminister Kristian Jensen (V), der mandag var inviteret med til et møde i gruppen af eurolande til en drøftelse af, hvordan EU’s monetære samarbejde skal se ud fremadrettet.

”Udfordringen er, at jo tættere landene ønsker at arbejde sammen, og jo mere de ønsker at harmonisere og koordinere deres indsats, jo sværere kan det blive for os som udeland at have indflydelse og indsigt,” sagde Kristian Jensen på vej ind til mødet.

Dokumentation

Bankunionen skal sikre, at banksektoren i euroområdet ikke kommer i så alvorlige problemer igen, som det blev set under finans- og gældskrisen, hvor flere medlemslande måtte bruge store offentlige summer på at forhindre en række store bankers kollaps. 

Bankunionen består af tre elementer: 
- Fælles regler for bankerne
- Fælles tilsyn med bankerne
- Fælles afvikling af banker

Den fælles afviklingsfond
EU-landene har indgået en særlig aftale om at oprette en såkaldt afviklingsfond, der kan trækkes på, når en nødlidende bank skal lukkes. Fonden vil dog først træde til, når omkostningerne ved at lukke banken overstiger de midler, der kan inddrages fra bankens aktionærer og kreditorer. Det er de enkelte banker i bankunionen, som selv skal indbetale pengene til fonden. Afviklingsfonden vil blive opbygget over en periode på otte år, være på cirka 55 milliarder euro, og bestå af bidrag fra bankerne i bankunionen.

- Fakta fra EU-oplysningen


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024