Kroatien får sin første EU-kommissær

UDVIDELSE: Kroatisk toppolitiker står til at blive EU-kommissær for forbrugerbeskyttelse. Dansk parlamentariker frygter svækkelse af området.
Når Kroatien indtræder i EU 1. juli tildeles de samtidig en post i EU-Kommissionen. Ny kommissær bliver formentlig vicepremierminister Neven Mimica.
Når Kroatien indtræder i EU 1. juli tildeles de samtidig en post i EU-Kommissionen. Ny kommissær bliver formentlig vicepremierminister Neven Mimica.Foto: Flickr/www.vlada.hr
Michael Hjøllund

Jeg håber, at den nye kommissær har hår på brystet og tør sige til medlemsstaterne, at vi har en stor forpligtigelse på forbrugerområde. Det bliver ikke sagt ofte nok i dag.

Christel Schaldemose (S)
Europa-parlamentariker
Fakta

I forbindelse med forhandlingerne om Lissabontraktaten var der stor debat om, hvorvidt hvert land skulle være sikret en kommissær. Ifølge det oprindelige udkast til Lissabontraktaten skulle Kommissionen fra 2014 bestå af et antal kommissærer svarende til 2/3 af antallet af medlemsstater.

Kommissærerne skulle ifølge Lissabontraktaten vælges blandt medlemsstaternes statsborgere på grundlag af en ordning med ligelig rotation mellem medlemsstaterne.

På baggrund af det indledende irske "nej" til Lissabontraktaten, blev det dog besluttet, at alle medlemslande også fremover skal have en kommissær hver.


Kilde: EU-Oplysningen
Kroatiens vicepremierminister Neven Mimica bliver efter alt at dømme EU-Kommissionens 28. kommissær. Det står klart, efter at han er blevet nomineret til posten af Kommissionens formand, José Manuel Barroso. Nomineringen kommer som led i Kroatiens indtrædelse i EU 1. juli.

Neven Mimica skal være kommissær for forbrugerbeskyttelse. Dermed får forbrugerområdet sin egen kommissær efter i flere år at have hørt sammen med sundhedsområdet.

Den nye opdeling bliver dog mødt med skepsis af socialdemokraternes Christel Schaldemose, der selv er medlem af Udvalget for Det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse.

"En ny kommissær, der står langt nede i hierakiet og som samtidig skal lære EU-systemet at kende, bekymrer mig i en tid, hvor vi i Europa-Parlamentet har en række sager, som vi gerne vil have i hus inden valget næste år," siger hun.

Dokumentation

Den nye Kommissær – Neven Mimica

Kroatiens vicepremierminister for udenrigspolitik og EU-integration siden 2011.

Fra 2008-2011: Formand for Kommitteen for Europæisk Integration
Fra 2004-2008: Medlem af det kroatiske parlament for Socialdemokratiet
Fra 2001-2003: Minister for Europæisk Integration

I årene 1987 til 1997 tjente han som diplomat i bl.a. Cairo og Ankara

Neven Mimica har mastergrad i økonomi fra Zagreb Universitet

Han er født i 1953 er gift og har to børn

Kilde: EU-Kommissionen


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024