Magtkamp om EU's budget spidser til

FORHANDLING: Kommissionen beder parlamentarikere og medlemslande om at holde våbenhvile og komme til enighed om et nyt EU-budget. Imens beskylder begge parter hinanden for ikke at ville forhandle.
Europaminister Nicolai Wammen mener, at Europa-Parlamentet må komme mere på banen, hvis et nyt EU-budget skal i hus inden sommerferien.
Europaminister Nicolai Wammen mener, at Europa-Parlamentet må komme mere på banen, hvis et nyt EU-budget skal i hus inden sommerferien.Foto: Socialdemokraterne
Michael Hjøllund

På alle de store områder er tingene gået i stå. Det er næsten ikke til at komme nogen vegne.

Anne E. Jensen (V)
Europaparlamentariker
Fakta
Sagen kort
I begyndelsen af februar blev EU's stats- og regeringschefer enige om en budgetaftale for EU for 2014-2020. Før den kan træde i kraft, skal den godkendes af Europa-Parlamentet.

Kort efter aftalen blev indgået, meddelte lederne fra de fire største grupper i Parlamentet, at Europa-Parlamentet ikke vil støtte aftalen, som den ligger.

I marts vedtog Parlamentet sin position i de videre forhandlinger ved at stemme for en resolution fremsat af de fem største grupper i Parlamentet.

Midt i maj begyndte de officielle forhandlinger mellem Europa-Parlamentet, Ministerrådet og EU-Komissionen.

Det er forventningen, at en endelig budgetaftale tidligst vil være på plads i juni.

Drop den interne kamp - millioner af europæere venter på jer.

Sådan lyder opfordringen fra EU's budgetkommissær, Janusz Lewandowski, forud for næste uges forhandlingsrunde om et nyt syvårigt budget for EU.

"Lad os se ud over de institutionelle dimensioner af forhandlingerne. Millioner af modtagere af EU's midler venter på en aftale," udtaler kommissæren på et pressemøde onsdag.

Ifølge Venstres Europa-Parlamentariker Anne E. Jensen, der er en af Europa-Parlamentets fem budgetforhandlere, er det dog svært at komme nogle vegne med forhandlingerne.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024