Nord Stream 2: Tysk godkendelse er vigtig milepæl

GODKENDT: Nord Stream 2 har fået tysk bygge- og driftstilladelse til, at den kontroversielle gasrørledning fra Rusland kan gå gennem tysk farvand og landområde. Imens stiger presset på den danske regering.

Den russiske gasrørledning gennem Østersøen til Nordtyskland klargøres.
Den russiske gasrørledning gennem Østersøen til Nordtyskland klargøres.Foto: /ritzau/Jens Büttner
Morten Øyen

Denne tilladelse er en vigtig milepæl i den komplekse tilladelsesproces for projektet som helhed.

Jens Lange
Tilladelsesmanager for Nord Stream 2 AG i Tyskland

Nord Stream 2-gasrørledningen fra Rusland til Tyskland, som er planlagt til at løbe gennem dansk farvand nær Bornholm, er kommet endnu et skridt tættere på at blive til virkelighed.

Fakta
Sagen kort
Det russiske gasselskab Gazprom, der er statskontrolleret, er med Nord Stream 2 på vej til at anlægge en ny gaslinje, som skal løbe parallelt med forløberen Nord Stream fra 2011.

Med Nord Stream 2 vil Rusland hvert år kunne sende 110 milliarder kubikmeter gas til Tyskland – dobbelt så meget som i dag. Det betyder også, at Ukraines rolle som hovedtransitland for russisk gas på vej mod EU – og de milliardindtægter, det giver landet – kan komme i fare. 

Dermed står den danske regering i et dilemma. Med et ja til ledningen kommer den til at skuffe Ukraine, Baltikum og Østeuropa, og med et nej kommer regeringen til at lægge sig ud med Rusland og Tyskland, der er Danmarks vigtigste allierede.

Nord Stream 2 er planlagt til at løbe fra Rusland tværs gennem Østersøen tæt ved Bornholm. Gasrørledningen krydser finske, svenske, danske og til sidst tyske farvande, før den slutter ved Greifswald i Nordtyskland.

Med den nuværende rute skal anlæggelsen af Nord Stream 2 godkendes af både Finland, Sverige, Tyskland og Danmark.

Den russiske gasrørledning Nord Stream 2 har udviklet sig til et storpolitisk stridsemne, efter at EU har indført sanktioner mod Rusland grundet landets rolle i konflikten med Ukraine om Krim-halvøen. Herudover peger kritikere af projektet på, at det ikke lever op til ånden i EU’s energiunion og klimamål.

Anlægsfasen af ledningen skal efter planen begynde i 2018.

Selskabet bag – Nord Stream 2 AG – har nemlig fået en nødvendig tysk bygge- og driftstilladelse til 55 kilometer rørledning gennem tysk territorialfarvand og landområdet i Lubmin nær Greifswald i Nordøsttyskland.

Det oplyser Nord Stream 2 AG i en pressemeddelelse.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024