Parlamentet truer EU's budget

AFTALE: Forhandlere fra Europa-Parlamentet og Ministerrådet er nået til enighed om en kompromistekst for EU's langsigtede budget. Dansk forhandler er dog usikker på, om teksten kan samle flertal i Europa-Parlamentet.
Flere centrale parlamentarikeres protester sår tvivl om, hvorvidt der vil være flertal i Europa-Parlamentet for budgetaftalen.
Flere centrale parlamentarikeres protester sår tvivl om, hvorvidt der vil være flertal i Europa-Parlamentet for budgetaftalen.Foto: European Parliament/Flickr
Michael Hjøllund

Det irske formandskabs udtalelse om en påstået aftale er intet andet en manipulation.

Reimer Böge (EPP)
Tidl. budgetordfører for den kristen-konservative gruppe
Fakta

Sagen kort

I begyndelsen af februar blev EU's stats- og regeringschefer enige om en budgetaftale for EU for 2014-2020. Før den kan træde i kraft, skal den godkendes af Europa-Parlamentet.

Kort efter aftalen blev indgået, meddelte lederne fra de fire største grupper i Parlamentet, at Europa-Parlamentet ikke vil støtte aftalen, som den ligger.
Midt i maj begyndte de officielle forhandlinger mellem Europa-Parlamentet, Ministerrådet og EU-Komissionen om et nyt kompromis.

Det blev nået onsdag d. 19. juni.

Det er forventningen, at en endelig budgetaftale tidligst vil være på plads i juli.

Efter månedslange forhandlinger om EU's budgetramme for 2014-2020 er det irske formandskab og Europa-Parlamentet kommet frem til en kompromistekst.

Den foreløbige aftale er dog indgået under protester fra blandt andet den socialdemokratiske gruppe. 

"Socialisterne har meget store problemer med den aftale, der ligger. Derfor har vi nu behov for en tænkepause, hvor vi kan se på, hvad det her betyder i praksis," siger Anne E. Jensen (V), der forhandler budgettet for den liberale gruppe.

Dokumentation
Kernepunkter i det nye kompromis
  • Det overordnede budgeramme, som medlemsstaterne blev enige om i februar består
  • Mere fleksibilitet, som betyder, at ubrugte midler fra et år kan overføres til det næste
  • Der skal ske et gennemsyn af det syvårige budget inden udgangen af 2016
  • Der skal tages en diskussion om muligheden for, at EU i højere grad kan rejse "egne ressourcer" gennem direkte opkrævninger.
  • Gennemsigtigheden i EU's budget skal styrkes

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024