Regeringen står til EU-lussing i Folketingssalen

SAMMENSTØD: Torsdag går blå blok og Enhedslisten i Folketingssalen for at kræve større åbenhed om de EU-regler, der indarbejdes i dansk lov. Det kompromisforslag, regeringen hidtil har fremlagt, er ikke nok, lyder beskeden. Partiernes forslag går for vidt, siger Socialdemokraterne.

Torsdag står regeringen til at komme i mindretal på et spørgsmål om åbenhed i Danmarks implementering af EU-regler.
Torsdag står regeringen til at komme i mindretal på et spørgsmål om åbenhed i Danmarks implementering af EU-regler.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Michael Hjøllund

Det her er meget teknik og uhyre spidsfindige små detaljer. Forslaget risikerer at binde meget store ressourcer til at gennemgå hver eneste bekendtgørelse.

Morten Bødskov (S)
EU-ordfører
Fakta
Sagen kort 
I februar fremlagde blå blok en beslutningsforslag, der skulle øge gennemsigtigheden, når regeringen implementerer EU-regler i dansk lov. Et forslag, der fik støtte fra Enhedslisten. 

Forslaget skulle sikre, at det bliver nemmere for Folketinget og andre interesserede at gennemskue, hvornår en ny regel går længere end EU's minimumskrav kræver det. Det fænom kaldes ”overopfyldelse” eller ”overimplementering” og bliver jævnligt kritiseret af erhvervslivet. 

Omvendt påpeger andre, at ”overimplementering” for eksempel kan være sat i verden for at sikre høje miljøstandarder og forbrugersikkerhed. 

Som reaktion på blå bloks forslag fremlagde regeringen et kompromis, der blandt andet indebære, at der til fremtidige lovforslag tilføjes en ekstra rubrik, der omhandler forholdet til EU-retten. Her skal det angives, om der med lovforslaget er tale om "overopfyldelse” af EU-minimumskrav.

Ifølge regeringens forslag skal reglerne også gælde for bekendtgørelser. Det e rofte tekniske regelændringer, der gennemføres administrativt. Bekendtgørelser, der ikke indebære ”"væsentlige" lettelser eller omkostninger for dansk erhvervsliv skal dog undtages. 

Denne ”bagatelgrænse” er blå blok og Enhedslisten modstandere af. De mener, at de nye regler skal gælde alle bekendtgørelser. Derfor har partierne valgt, at holde fast i det oprindelige blå forslag, der nu skal til afstemning i Folketingssalen.

Der var lagt op til et mindeligt kompromis, men nu ender en månedlang politisk diskussion om Danmarks implementering af EU-sager med et sammenstød i Folketingssalen.

Et flertal uden om regeringen bestående af blå blok og Enhedslisten er ikke tilfreds med det kompromisforslag, regeringen er kommet med til at øge gennemsigtigheden, når regeringen indfører EU-regler i dansk lov. Derfor vil partierne torsdag stemme et beslutningsforslag igennem Folketinget, der pålægger regeringen at rette ind.

Konkret ønsker partierne, at det klart skal fremgå af alle lovforslag og bekendtgørelser, når Danmark går længere, end EU's minimumsregler kræver det. Det skal kvalificere den politiske debat om Danmarks efterlevelse af lovgivning aftalt i Bruxelles, lyder partiernes argument.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024