S: EU-dom er værn om vores velfærdsydelser

EU: EU-borgere skal ikke rejse efter velfærdsydelser. Og det princip er blevet slået fast med en ny EU-dom, mener Socialdemokraterne. Venstre vil have regeringen til at undersøge, om dommen giver mulighed for nye værn.

EU-Domstolen i Luxembourg.
EU-Domstolen i Luxembourg.Foto: Den Europæiske Unions Domstol
Morten Øyen

Jeg vil gerne vide, hvad den her dom kan have af betydning for den måde, vi indretter vores generøse velfærdssystem. Altså betyder det, at vi kan sætte nye værn op?

Jakob Ellemann-Jensen (V)
EU-ordfører

Det er godt, at EU-Domstolen gav Tyskland lov til at afvise kontanthjælp til en rumænsk mor og hendes barn. For det ligger helt i tråd med princippet om, at EU-borgere ikke skal rejse efter velfærdsydelser. 

Fakta
Sagen kort:

En rumænsk kvinde fik afslag på kontanthjælp fra et jobcenter i Leipzig. Kvinden har aldrig haft et job i Tyskland, og jobcentret tilbød i stedet hende og hendes søn en flybillet hjem til Rumænien. Kvinden klagede over afgørelsen til socialdomstolen i Leipzig, som sendte sagen videre til EU-Domstolen. Tirsdag faldt der dom i sagen, som er principiel. EU-Domstolen slog fast, at kvinden ikke havde ret til kontanthjælp, blot fordi hun er EU-borger.

Det mener Socialdemokraternes EU-ordfører, Morten Bødskov, der er glad for EU-Domstolens nye afgørelse. Sagen handler om en 25-årig rumænsk kvinde, som har boet i den tyske by Leipzig i flere år – uden arbejde eller for at uddanne sig – og ønsket sig tysk kontanthjælp. Det blev afvist af de tyske myndigheder, og det var helt efter bogen, mener domstolen. 

”Det gode ved dommen er, at den jo slår fast, at et medlemsland – det kunne være Danmark – har mulighed for at sige nej til, at EU-borgere, som ikke er erhvervsaktive, kan få sociale ydelser. Så det er et værn om vores velfærdsydelser,” siger Morten Bødskov. 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024